Hollantiin livennyt tehdas takaisku Porvoolle – Asiantuntija muistuttaa: Tärkeintä, että suomalaiset innovaatiot etenevät

Seuraavaksi odotetaan UPM:n päätöstä siitä, sijoittuuko sen tuleva tehdas Kotkaan vai Rotterdamiin.
Talous 15.3.2021 14:24
Nesteen mukaan sen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokeskus sijaitsee myös tulevaisuudessa Suomessa. © Roni Lehti/Lehtikuva

Kevättalvelle on odotettu kahta suurta investointipäätöstä, joissa suomalaiskaupungit kisaavat sijoituspaikasta hollantilaisia vastaan.

Neste avasi pelin, kun se tiedotti tänään 15. maaliskuuta sijoittavansa biopolttoainetehtaansa Porvoon sijaan Hollannin Rotterdamiin.

Nesteellä on entuudestaan jalostamot molemmissa paikoissa. Yhtiö ilmoittaa tiedotteessaan, että vaikka molemmilla kohteilla on "paljon positiivisia tekijöitä takanaan", kustannusten välinen ero on merkittävä Rotterdamin hyväksi.

”Perusteellisten tutkimusten ja laskelmien perusteella investoinnin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät Rotterdamissa. Päätöksemme perustuu tulevaisuuden kilpailukykymme varmistamiseen ja uusiutuvien tuotteiden kasvustrategiamme toteuttamiseen”, toteaa Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker.