Google osti Motorolan – kuinka käy ”avoimuudelle”?

Talous 15.8.2011 14:09
Motorolan Xoom-taulutietokone toimii Androidin Honeycomb-järjestelmällä. Kuva Justin Sullivan / AFP / Lehtikuva.

Google tiedotti tänään ostavansa Motorolan matkapuhelinliiketoiminnan 12,5 miljardilla dollarilla. Hakukonejätti toivoo yrityskaupan vahvistavan sen kehittämän Android-järjestelmän kilpailukykyä Applen iOS-järjestelmää ja Microsoftin Windows Phonea vastaan.

Yrityskaupan jälkeen Motorola säilyy erillisenä yksikkönä, joka lisensoi ohjelmiston Googlelta muiden matkapuhelinvalmistajien tapaan. Motorola on käyttänyt ohjelmistoa samaan tapaan jo vuodesta 2008.

Googlen pääjohtaja Larry Page sanoo blogikirjoituksessa, että yrityskauppa suojaa Androidia patenttioikeudenkäynneissä Microsoftia ja Applea vastaan. Google on aiemmin välttänyt laitevalmistajan roolia, eikä sillä ole laajaa patenttiportfoliota mobiilitekniikoihin liittyen.

Kauppa on suurin Googlen tekemä yritysosto. Se on aiemmin ostanut muun muassa verkkomainosyritys DoubleClickin 3,1 miljardilla dollarilla ja Youtuben 1,65 miljardilla dollarilla.

Page vakuuttaa blogissa, että Android säilyy avoimena alustana. Se tarkoittaa, että mikä tahansa laitevalmistaja, kuten Samsung tai LG, voi jatkossakin valmistaa Androidia käyttäviä puhelimia.

Googlea on aiemmin kritisoitu siitä, että lupaus avoimuudesta ei vielä riitä. Yksi syytöksistä on, että Google julkistaa lähdekoodin viiveellä ja tarjoaa järjestelmän tuoreimmat versiot vain tärkeimmille yhteistyökumppaneilleen.

Se antaa valituille yrityksille merkittävän kilpailuedun nopeatempoisella matkapuhelinalalla.

Esimerkiksi Androidin taulutietokoneille suunniteltua Honeycomb-versiota ei julkistettu avoimena lähdekoodina, vaikka se oli jo myynnissä Motorolan Xoom-tietokoneissa. Google tiedotti työskentelevänsä edelleen järjestelmän yhteensopivuuden parantamiseksi.

Koska Android-puhelimet eivät voi erottautua merkittävästi ohjelmistollaan, valmistajille on tärkeää saada laitteensa markkinoille ensimmäisenä. Motorola on nyt niin lähellä Androidin kehitystyötä kuin suinkin mahdollista, mikä takaa sille hyvän kilpailuaseman.

Googlen Android on vahvassa nosteessa. Page kertoo Googlen blogissa, että 550 000 uutta Android-laitetta kytketään käyttöön joka päivä. Ohjelmistoa käyttäviä puhelimia on markkinoilla jo 150 miljoonaa kappaletta.

Lähde: WSJ