Flying Finnissä useita rikosepäilyjä

Talous 24.8.2007 08:57

Poliisi epäilee, että halpalentoyhtiössä tehtiin rikoksia jo ennen kuin lentotoiminta ehti alkaa.flying finn

Teksti Pekka Anttila

Keskusrikospoliisin epäilyjen mukaan lentoyhtiö Flying Finnissä tapahtui useita rikoksia sen lyhyen historian aikana. Osan epäillään tapahtuneen jo ennen Flying Finnin ensimmäistä lentoa maaliskuussa 2003, osa taas liittyy yhtiön loppuvaiheen suuriin rahansiirtoihin. Rikoksesta epäillään seitsemää henkilöä.

Flying Finniä koskeva poliisin esitutkinta valmistui tällä viikolla. Seuraavaksi juttu siirtyy Turun kihlakunnansyyttäjälle Mika Aallolle syyteharkintaa varten.

Keskusrikospoliisi tutki Flying Finnin tapahtumia aluksi tör-keänä velallisen epärehellisyytenä konkurssiasiamies Eero Lyytikäisen tekemän tutkintapyynnön perusteella. Myöhemmin Krp laajensi tutkimukset koskemaan yhtiön koko toimintaa ja kirjanpitoa sen perustamisesta lähtien.

Esitutkinnassa kiinnitettiin huomiota muun muassa merkittäviin rahasummiin, joita Flying Finnistä maksettiin ulos vielä sen jälkeen kun se oli hakeutunut yrityssaneeraukseen 16. tammikuuta 2004. Varojen siirtohetkellä yhtiö oli maksukyvytön ja raskaasti ylivelkainen.

Flying Finnissä tehdyn erikoistarkastuksen mukaan yhtiö oli saanut 27. tammikuuta arvonlisäveropalautuksena tililleen 285 516 euroa. Rahat siirrettiin samana päivänä järvenpääläisen yrityksen asiakasvarantotilille. Se puolestaan välitti ne eteenpäin Flying Finnin johdon ja sen lähipiirin yrityksille.

Osa laskuista maksettiin ennen eräpäivää, osa taas oli määrällisesti virheellisiä. Määräyksen rahojen siirrosta antoi Flying Finnin toimitusjohtaja, joka oli tullut tehtäväänsä 16 päivää aikaisemmin.

Noin kaksi viikkoa myöhemmin Flying Finn asetettiin konkurssiin yhtiön omasta hakemuksesta. Yrityssaneerausmenettelyä ei koskaan ehditty aloittaa.

Rahaa siirtyi myös kahteen amerikkalaiseen Wilmingtonin kaupungissa Delawaren osavaltiossa sijaitsevaan yhtiöön, joissa ainakin toisessa Flying Finnin toimitusjohtaja käytti todellista määräysvaltaa. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan tutkijat Suomessa epäilevät, että kahdelle ulkomaiselle yhtiölle maksetut suoritukset ovat täysin perusteettomia.

Krp on tutkinut alv-palautusten siirtelyä törkeänä velallisen epärehellisyytenä.
Esitutkintaa johtaneen rikoskomisario Karl Linderborgin mukaan on syytä epäillä, että rahojen siirtämisen tosiasiallisena tarkoituksena oli huomattavan henkilökohtaisen taloudellisen hyödyn tavoittelu.

Lue koko juttu SK:sta 34/2007.

Aiheesta lisää
Tyhjää siipien alla (SK 4/2004)
Pettikö valvonta? (SK 5/2004)
Kulissimies johtaa rautaisella otteella (SK 7/2004)
Flying Finnistä lähti suuria summia maksukiellosta huolimatta (SK 45/2006)