Finnair alkaa lentää jättimäiseen kaupunkiin Kiinassa – kiinalaisten sponsoroimana

Talous 2.5.2012 15:53

Ensimmäinen länsimainen lentoyhtiö aloittaa lennot Kiinan suurimpaan kaupunkiin kiinalaisten veronmaksajien tuella.

Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Mitä yhteistä on Enontekiön kunnalla Suomen Lapissa ja Chongqingin metropolialueella läntisessä Kiinassa?

Äkkipäätään luulisi, ettei yhtään mitään. Enontekiöllä on 1 877 asukasta, Chongqingissä noin 32 miljoonaa. Se on Kiinan suurin kaupunki.

Yksi yhtäläisyys kuitenkin löytyy: sekä Enontekiö että Chongqing käyttävät veronmaksajiensa rahoja houkutellakseen vastahakoisia lentoyhtiöitä lentämään lentokentilleen. Enontekiön tapauksessa julkista tukea saa FlyBe, Chongqingin tapauksessa Finnair.

Keskiviikkona 9. toukokuuta Finnairin Airbus A340 nousee reitin avauslennolle Helsinki-Vantaalta ja laskeutuu 8,5 tuntia myöhemmin Chongqingiin. Sen jälkeen tähän suomalaisyhtiön neljänteen Kiinan-kohteeseen (Pekingin, Shanghain ja Hongkongin jälkeen) lennetään neljä kertaa viikossa, mikä nostaa Finnairin viikoittaisten Kiinan-vuorojen kokonaismäärän 26:een.

Finnair on ensimmäinen länsimainen lentoyhtiö, joka avaa yhteyden tähän jättikaupunkiin. Tulossa on toinenkin, Qatar Airways, joka on päättänyt avata reitin Dohaan. Muut Chongqingin Jiangbein kenttää käyttävät yhtiöt ovat aasialaisia, ennen kaikkea kiinalaisia. Ne kuljettivat kentän kautta viime vuonna yli 16 miljoonaa matkustajaa.

Chongqing ei kiinnosta ulkomaalaisia yhtiöitä

Tilanne on vähintäänkin outo. Kiina on maailman kiivainta vauhtia kasvava talousmahti ja Chongqing yksi Kiinan nopeimmin kasvavista metropolialueista. Sen ydinosien asukasmäärän odotetaan tuplaantuvan viidessä vuodessa.

Silti yhteyksiä ulkomaille pystytään avaamaan vain tukiaisten avulla. Käytäntö on hyvin harvinainen. Finnair ei ole koskaan ennen avannut uutta kansainvälistä reittiä suorien tukiaisten avulla.

Yhtiöstä kerrotaan, että reitin valmistelu alkoi puolitoista vuotta sitten ilmailualan konferenssista, jossa eri alueiden lentoasemat esittelivät alueidensa potentiaalia lentoyhtiöille. Sponsorituki oli esillä keskusteluissa alusta alkaen. Ilman sitä Finnair tuskin olisi avannut reittiä, ei ainakaan muutamaan vuoteen.

Tukea tarjottiin tiettävästi muillekin länsiyhtiöille, mutta ottajia ei ainakaan toistaiseksi ole löytynyt. Finnair sen sijaan teki Chongqingin aluehallinnon kanssa sponsorointisopimuksen, jonka yksityiskohtia tai rahasummia yhtiöstä ei haluta kertoa.

Finnairista korostetaan kuitenkin, ettei yhtiö avaa yhtään uutta reittiä, jollei sen uskota menestyvän pitkällä aikavälillä myös puhtaasti kaupallisella pohjalla ilman tukiaisia. Aluehallinnon tukiaiset auttavat alkuvaiheessa ja antavat yhtiölle aikaa rakentaa kannattavaa asiakaspohjaa. Varaustilanne viikkoa ennen avauslentoa vaikuttaa rohkaisevalta.

Bo Xilai, puolueen kriisi ja Finnair

Aluehallinnon satraapit seisovat varmasti moitteettomassa rivissä Chongqingin kentällä Finnairin reitinavauslennon laskeutuessa. Yksi on kuitenkin joukosta poissa.

Chongqingin paikallishallinnon mahtimies Bo Xilai on syrjäytetty tehtävistään skandaalissa, jota on kutsuttu Kiinan kommunistipuolueen suurimmaksi kriisiksi sitten Tiananmenin aukion verilöylyn vuonna 1989. Bota epäillään muun muassa korruptiosta ja hänen vaimoaan brittiläisen liikemiehen murhasta.

Bo kehitti kaupunkiaan niin kutsutun ”Chongqingin mallin” mukaisesti. Rahaa käytettiin avokätisesti muun muassa infrastruktuurihankkeisiin. Bo pyrki mallinsa avulla Kiinan kommunistipuolueen ylimmälle huipulle meneillään olevan vallanvaihdoksen yhteydessä. Nyt hänet on erotettu kaikista tehtävistään, suurhankkeita on alettu vetää takaisin ja skandaali poikii uusia, ympäri maailman leviäviä kohu-uutisia harva se päivä.

Bo on epäilemättä ollut avainhenkilö myös päätettäessä sponsorituesta suomalaiselle lentoyhtiölle. Uudet kansainväliset yhteydet ovat hyvin linjassa hänen ”Chongqingin mallinsa” tavoitteiden kanssa.

Finnairista kerrotaan, ettei Bon kohtalolla ole vaikutusta Finnairin yhteistyöhön aluehallinnon kanssa. Reitin avauksen valmistelut ovat täydessä vauhdissa.