Finanssivalvonta perääntyi hallituspaikkakiistassa

Talous 6.9.2012 14:20

Eläkeyhtiöt ja työmarkkinajärjestöt voittivat tämän erän ottelussaan Fivan kanssa. Valvoja perääntyy eikä enää vaadi, että vähintään puolet eläkeyhtiön hallituspaikoista varattaisiin sijoitusasiantuntijoille.

Finanssivalvonta (Fiva) on Suomen sijoitus- ja pankkimarkkinoiden valvontaviranomainen. Se hätkäytti viime talvena työeläkejärjestelmää vaatimalla, että työeläkeyhtiöiden hallituksen jäsenistä ainakin puolella pitäisi olla sijoitustoiminnan asiantuntemus.

Nyt Fivan määräyksissä sanotaan, että vähintään yhdellä kolmasosalla hallituksen jäsenistä pitäisi olla hyvä asiantuntemus sijoitustoiminnasta.

Taustana vaatimukselle oli Fivan havainto, jonka mukaan hallitukset olivat hyvin pitkälle delegoineet sijoituspäätökset yhtiöiden salkunhoitajille. ”Hyvin laajat valtuudet sijoitustoiminnolle eivät aina riittävällä tavalla tue tehokasta sijoitustoiminnan tavoitteiden toteutumisen valvontaa ja ohjausta”, Fiva kirjoitti.

Eläkeyhtiöt ja työmarkkinajärjestöt tyrmäsivät Fivan kannanottoluonnoksen.

Valvoja näköjään päätti ottaa huomioon otti tylyn kritiikin. 5. syyskuuta se julkaisi lopullisen kannanottonsa. Siinä Fiva tyytyy korostamaan, että työeläkeyhtiön hallituksessa tarvitaan riittävää sijoitus- ja riskienhallinnan osaamista.

Kuva Markku Ulander LehtikuvaFinanssivalvonnan (Fiva) apulaisjohtaja Jukka Vesala lehdistötilaisuudessa Helsingissä huhtikuussa. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva

Siksi Fiva suosittaa, että eläkeyhtiön hallintoneuvosto määrittelee erikseen vaatimukset, jotka hallituksen sijoitus- ja riskienhallinta-asiantuntemuksen pitää täyttää.

Valvojan ohje pörssiyhtiöiden hallituspaikoista

Fiva kiinnitti kriittistä huomiota paitsi työeläkeyhtiöiden omien hallitusten kokoonpanoon myös niiden hallituspaikkoihin muissa yrityksissä. Monissa pörssiyhtiöissä eläkeyhtiöt ovat merkittäviä omistajia. Käytännössä ne valitsevat yhdessä muiden pääomistajien kanssa hallitusten jäsenet, ja joskus valinta osuu myös niiden omiin miehiin.

Nyt Fiva vaatii eläkeyhtiöitä varmistamaan, etteivät edustukset vaikuta haitallisesti eläkevaroja koskeviin sijoituspäätöksiin. Lisäksi se suosittaa, että eläkeyhtiöt julkistavat toimitusjohtajan ja muun johdon luottamustehtävät muissa yhtiöissä.

Fiva vaatii pelisääntöjä lähipiirikaupoille

Valvoja vaatii eläkeyhtiöitä julkistamaan vuosittain kaikki lähipiirin kanssa tehdyt kaupat ja määrittelemään niille pelisäännöt. Viime talvena media käsitteli eläkeyhtiöiden asunto- ja mökkikauppoja luottamushenkilöidensä ja nykyisten ja entisten työntekijöidensä kanssa. Suurin huomio kohdistui Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntokauppaan eläkeyhtiö Ilmarisen kanssa.

Talouselämän tietojen mukaan tämän tapauksen syyteharkinta valmistuu maanantaina, 10. syyskuuta.