Finanssikriisi: Säästöt turvattava, vaatii YK:n pääsihteeri

Ban Ki-moon
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Soul 141008

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon vaatii lisää toimia, joilla suojeltaisiin tavallisia kuluttajia finanssikriisin vaikutuksilta. Hänen mielestään säästöjä ei ole turvattu tarpeeksi. Yhdysvallat julkisti uuden jättipaketin pankkien pelastamiseksi. Kiina tiukentaa otettaan USA:n taloudesta. Talousnobelisti Paul Krugman on kauhuissaan kriisistä.

Pörssitietoa Soulissa Etelä-Koreassa 14. lokakuuta 2008.

Ban Ki Moon kehottaa rikkaita maita huolehtimaan myös siitä, ettei köyhiä jätetä yksin kärsimään Yhdysvalloista alkaneesta kriisistä.

“Olen hyvin huolissani kriisin vaikutuksista kehitysmaihin, ennen kaikkea köyhistä köyhimpiin”, hän sanoi maanantaina New Yorkissa.

Ban pelkää, että YK:n tavoite äärimmäisen köyhyyden puolittamisesta vuoteen 2015 mennessä jää saavuttamatta. Kehitysmaita koettelevat myös kallistunut ruoka ja ja energia.

Tokion pörssi
loikkasi ennätyksensä

Tokion pörssi sulkeutui tiistaina peräti 14 prosentin nousuun. Nikkei-indeksi ei ole koskaan 58-vuotisen historiansa aikana loikannut päivän sisällä yhtä paljon. Tokion pörssin raju kurssinousu seurasi Yhdysvaltojen pörssien yli 11 prosentin ennätysnousua maanantaina.

Tokion pörssi oli kuitenkin kiinni maanantaina, joten sen indekseihin sisältyi kahden päivän nousupaine. Muut Aasian pörssit kohosivat maltillisemmin.

Muun muassa maanantaina hurjasti noussut Hongkongin pörssi oli runsaan 4 prosentin nousussa. Koreassa vauhti oli runsaan 6 prosentin luokkaa.

New Yorkin pörssit singahtivat maanantaina voimakkaasti ylöspäin. Teollisuusosakkeiden kehitystä summaava Dow Jones -indeksi hyppäsi ennätykselliset 11,08 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi päätyi 11,81 prosentin nousuun.

Pörssikurssien raju kohoaminen johtui EU:n viikonloppuna hyväksymästä laajasta pankkitukiohjelmasta.

USA taipumassa
pankkien kansallistamiseen

Yhdysvallat seuraa EU:ta uudella jättiläispaketilla pankkien pelastamiseksi. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Ben Bernanken mukaan summa on 250 miljardia dollaria. Hän ei paljastanut yksityiskohtia, mutta eri lähteiden mukaan Yhdysvallat kansallistaa osittain useita suurpankkeja. Presidentti George W. Bush puhuu iltapäivällä Suomen aikaa, jolloin paketin yksityiskohdat on määrä julkaista.

Jos paketti on ennakkotietojen mukainen, Yhdysvallat taipuu noudattamaan EU:n omaksumaa niin sanottua Britannian mallia, joka on ollut republikaanihallitukselle vastenmielinen ideologisista syistä. Euromaiden viikonvaihteessa päättämä paketti on kuitenkin ehtinyt jo osoittaa tehokkuutensa.

Asiaa lähellä olevien lähteiden mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ostaa osuudet yhdeksästä suurpankista, jotka saavat näin tarvitsemansa pääomaruiskeen. Pankit ovat maan finanssimaailman lippulaivoja.

Kohteina ovat Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley ja Bank of New York Mellon. Mukana ovat mahdollisesti myös Merrill Lynch ja State Street.

Talouskriisi tiukentaa
Kiinan otetta USA:sta

Yhdysvaltain talouskriisi saattaa tiukentaa Kiinan otetta jenkkimaan taloudesta. Kiina hankkii todennäköisesti lisää Yhdysvaltain hallituksen velkapapereita käyttämällä hyväkseen suunnattomia valuuttareservejään.

Kiinalla on jo hallussaan Yhdysvaltain hallituksen arvopapereita 1 300 miljardin dollarin (950 miljardin euron) arvosta. Kiina rahoittaa käytännössä Yhdysvaltain liittovaltion budjettialijäämän, joka kasvaa finanssikriisin vuoksi.

Kansainvälisen valuuttarahaston Kiinan-osaston entinen johtaja Eswar Prasad arvioi, että jos kiinalaiset lopettavat rahan lähettämisen, kukaan ei ole halukas rahoittamaan Yhdysvaltoja.

Toisaalta Kiinallakaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa rahoittamista. Sen sijoitukset Yhdysvalloissa ovat niin suuria, ettei sillä ole varaa päästää niiden arvoa romahtamaan Yhdysvaltain talouden mukana.

Talousnobelisti harmittelee
epäonnistumista ennakoinnissa

Taloustieteen Nobel-palkinnon voittanut professori Paul Krugman ruoskii itseään siitä, ettei hän kyennyt ennakoimaan Yhdysvaltain talouskriisin laajuutta.

Krugman kertoi National Public Radion haastattelussa ymmärtäneensä, että finanssikupla oli puhkeamassa. Hän ei kuitenkaan huomioinut tarpeeksi kriisin dominovaikutuksia rahoitusjärjestelmässä. Minun olisi pitänyt nähdä niiden tulevan.”

Krugman sanoi olevansa kauhuissaan kriisistä. Hän ihmetteli, miten ekonomistit ja poliitikot olivat niin sokeita, ettei kriisin tuloa huomattu.

Krugman on Princetonin yliopiston professori ja New York Times -lehden kolumnisti, joka tunnetaan presidentti Bushin talouspolitiikan kärkkäänä arvostelijana.

Suomi toteuttaa kriisipaketin
tukitoimet pikaisesti

Suomi toteuttaa mahdollisimman nopeasti euroalueen maiden yhteiset toimet rahoitusmarkkinoiden vakauden palauttamiseksi, kertoi valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) maanantaina Helsingissä.

Mahdollisen tuen kokonaistarvetta ei Kataisen mukaan voi arvioida, koska Suomessa ei ole samanlaisia ongelmia kuin muualla. Pankit ovat terveellä pohjalla. Katainen ja rahoitusmarkkinoista vastaava ministeri Mari Kiviniemi (kesk) korostivat, että yhteiset toimet ovat tärkeitä, jotta rahoitussektorin tasavertainen kilpailu turvataan.

Kriisipakettiin sisältyy huippukokouksen päätöksen mukaisesti valtion takaus uusille pankkien välisille luotoille, mahdolliset valtion pääomasijoitukset toimintakykyisiin pankkeihin ja kriisipankin pelastaminen valtiolta tulevan pääomituksen avulla.

Euroalueen yhteiset toimet muodostavat Kataisen mukaan todella raskaan sarjan paketin, joka palauttaa vakautta “psykoottiseen epäluottamuksen tilaan” vaipuneille markkinoille.

Tukea voivat saada kaikki suomalaiset pankit riippumatta omistuksesta. Toimet toteutetaan siinä laajuudessa ja sellaisin ehdoin, jotka ovat Suomen kannalta sopivia. Ohjelmaa voidaan Kataisen mukaan myöhemmin täydentää.

Ohjelma on voimassa ensi vuoden loppuun asti. Sen euromäärää aiotaan rajata ennalta, mutta määrän tarkentaminen edellyttää valtiovarainministeriön mukaan vielä valmistelua.

“Tukitoimenpiteitä käytetään vain, jos suomalaisilla pankeilla on niille tarvetta. Tässä vaiheessa toimenpiteistä on ajankohtainen vain valtion takaus pankkien liikkeelle laskemille uusille velkasitoumusinstrumenteille.”

Takauksissa ei ole kyse rahallisesta menosta, vaan luottamuksen palauttamisesta, Katainen muistutti.

Euromaiden huippukokouksessa sovittu vakauttamispaketti vastaa Kataisen mukaan hyvin Suomen näkemyksiä ja Suomi on sitoutunut vahvasti sen toteuttamiseen. Suomi oli aktiivinen myös paketin valmistelussa.

“Paketti sisältää kaiken sen, mitä olemme pitäneet tarpeellisena. Olemme tyytyväisiä myös siitä, että Suomen ääntä kuunneltiin sen valmistelussa ja kokemuksia 1990-luvun alun pankkikriisistä hyödynnettiin.”

Suomella oli Kiviniemen ja Kataisen mukaan keskeinen rooli siinä, millainen paketista tuli. Siitä keskusteltiin muun muassa pääministeri Matti Vanhasen (kesk) ja Britannian pääministerin Gordon Brownin tapaamisessa. Euromaiden lisäksi yhteisiin toimiin osallistuu Britannia.

Finanssikriisi rassaa
yritysten rahoitusta

Finanssikriisi on iskenyt suomalaisyritysten arkeen rahoituksen kallistumisena ja saatavuuden heikentymisenä. Pahiten ongelmat uhkaavat raskaassa velkalastissa tarpovia yhtiöitä.

Yrityksiä voi alkaa sortua lainataakkansa alle, jos myräkkä pitkittyy. Ongelmat tuntuvat kuitenkin myös vahvalla pohjalla olevissa yrityksissä, sillä rahoituksen kallistuminen voi panna uuteen harkintaan mahdollisia investointeja ja yrityskauppoja.

“Paikoitellen rahoituksesta on muodostumassa entistä isompi ongelma”, arvioi johtaja Pekka Tsupari Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Tsuparin mukaan viime viikkoina yritysten rahoitusneuvotteluja pankkien kanssa on alkanut pysähtyä. Erityisesti yritysten toimintaansa pyörittämiseen tarvitseman käyttöpääomarahoituksen saatavuus on heikentynyt selvästi.

Yritysten rahoitusongelmia voitaisiin Tsuparin mielestä helpottaa selvästi esimerkiksi panostamalla valtion rahoitusyhtiön Finnveran mahdollisuuksiin takuiden ja vakuuksien antamisessa.

“Olennaisinta on kuitenkin nyt, että rahoitustilanne normalisoituisi. Täytyy toivoa, että viikonloppuna tehdyt poliittiset päätökset saavat pankkien väliset rahamarkkinat toimimaan.”

Teksti
SK netin toimitus
STT
AFP
Reuters

Kuva
Lee Jin-man / AP / Lehtikuva

Keskustelu
Nurkanvaltaajan blogissa

Lisää finanssikriisistä
Avasivatko euromaat pankeille avoimen piikin? (SK netti 13.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Kuinka käy talletusten islantilaispankeissa? (SK netti 10.10.2008)
Olavi-Ala Nissilä Eri mieltä!-blogissa: Villit pankit vailla seriffiä (SK netti 10.10.2008)
Suistuuko Eurooppa lamaan? (SK netti 9.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Kuinka pelastaa Euroopan talous? (SK netti 9.10.2008)
“Euroalue ja Yhdysvallat taantuman partaalle” (SK netti 8.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkavaltaaja-blogi: Rahat on laskettava (SK netti 8.10.2008)
Kurssit rajussa laskussa kaikkialla maailmassa (SK netti 8.10.2008)
“Tämä on jättiläismäinen ongelma” (SK netti 7.10.2008)
Finanssikriisi jyllää Euroopassa: Pankit horjuvat, euroministerit koolle (SK netti 6.10.2008)
Huippututkijat varoittavat Eurooppaa 1930-luvun laman kauhuista (SK netti 2.10.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Roskapankki muuttaa Wahingtoniin (SK netti 3.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Huippuekonomistien hälytysviesti (SK netti 2.10.2008)
Ylimääräinen veronalennus keskituloisille perheille USA:ssa (SK netti 2.10.2008)
Senaatti hyväksyi roskapankin, epävarmuus jatkuu (SK netti 2.10.2008)
Miten käy suomalaisten talletusten? (SK netti 1.10.2008)
Sauli Niinistö finanssikriisistä: “Optimismiin ei ole aihetta” (SK netti 30.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Laman tuntua (SK netti 30.9.2008)
Pörssit myllerryksessä, uusi lakiesitys äänestykseen (SK netti 30.9.2008)
Roskapankki kaatui, “tilanne näyttää tosi pahalta” (SK netti 29.9.2008)
Finanssikriisi: Nyt jo Euroopan pankit menettävät luottamustaan (SK netti 29.9.2008)
Salkunhoitajien kannustimissa rahoituskriisin osasyy? (SK netti 26.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Déjà vu: pankkipomojen palkanalennus (SK netti 25.9.2008)
Obama ja McCain: Amerikan roskapankki tarkkaan valvontaan (SK netti 22.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Asiaan, ehdokkaat! (SK netti 22.9.2008)
Finanssikriisi: Ulkomaisille pankeille apua USA:n roskapankista (SK netti 22.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Kirje pankinjohtajalle (SK netti 19.9.2008)
Historioitsija Markku Kuisma finanssikriisistä: “Tätä se ahneus teettää” (SK netti 18.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Paniikkia pankeissa (SK netti 18.9.2008)
Finanssikriisi jatkuu: Aasian pörssit seurasivat USA:n alamäkeä (SK netti 18.9.2008)
Pankkiosakkeet rajussa pudotuksessa Yhdysvalloissa (SK netti 17.9.2008)
Luottokriisi ja Suomi: Pankit hilaavat uusien asuntolainojen marginaaleja ylöspäin (SK netti 16.9.2008)
USA:n luottokriisi syvenee: keskuspankit valmiita rauhoittamaan markkinoita (SK netti 15.9.2008)
Ekonomistiarvio: USA:n finanssikriisi muistuttaa Suomen lamaa (SK netti 11.9.2008)
Asuntoluottopankkeja kansallistettiin USA:ssa: markkinat riemastuivat päätöksestä (SK netti 8.9.2008)
Asuntoluottokriisin juurilla (SK netti 17.7.2008)
Kupla joka puhkesi (SK netti 24.8.2007)
Totuus hiipii esiin (SK netti 24.8.2007)

Suomen Kuvalehden juttuja
Sauli Niinistön haastattelu: Luottamus horjuu (pdf;SK 17/2008)
Kuopan reunalla: SK etsi laman merkkejä (pdf; 40/2007)
Islannin talous kiehuu (pdf; SK 19/2006)