Finanssikriisi: Pörssit syöksyvät Euroopassa, Suomen vienti kääntynyt laskuun

finanssikriisi
Teksti
SKnetin toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Frankfurtin pörssissä 081008

Suomen ulkomaankauppa kehittyy heikommin kuin muissa EU-maissa. Helsingin pörssi on lähtenyt yli 8 prosentin laskuun. Lontoon, Frankfurtin ja Pariisin pörssit syöksyvät yli 10 prosentin vauhtia suurten pankkien painamina.

Pörssimeklarit murheissaan Frankfurtin pörssissä 8. lokakuuta 2008.

Helsingin pörssi on pudonnut lähes 6 prosenttia päivän aikana. Kursseissa näkyy hienoista rauhoittumista, sillä pörssi avasi yli 8 prosentin sukelluksella.

Maailmanlaajuisen finanssikriisin aiheuttama paniikki näkyi eilisiltana rajuna kurssilaskuna Yhdysvalloissa. Syöksy syveni Aasiassa tänä aamuna. Muun muassa Tokion pörssi rojahti 10 prosenttia.

Nikkei-indeksi romahti 10 prosenttia miinukselle, mikä on suurin päiväpudotus sitten vuoden 1987 pörssiromahduksen. Hermoilu jatkui, vaikka Japanin keskuspankki on pumpannut markkinoille jälleen lisää rahaa yli 26 miljardia euroa. Huolta aiheuttaa etenkin epäluottamus Yhdysvaltain talouteen.

Ensimmäinen talouskriisin uhri Japanissa on henkivakuutusyhtiö Yamato Life. Tieto Yamaton kaatumisesta tuli täysin yllättäen, mikä herättää pelkoja kriisin nopeasta leviämisestä. Japanin hallitus harkitsee 1990-luvun pankkikriisilakien ottamista jälleen käyttöön. Muuten hallitus yritti vaimentaa pelkoja, että pienen Yamato Lifen kaatuminen johtaisi ketjureaktioon maan finanssisektorilla.

Hallitus kuvasi Yamatoa erityistapaukseksi yhtiön riskialttiin sijoituspolitiikan vuoksi.

Japanin suurimmat pankit ovat vakavaraisia, eikä maailmalla riehuva talouskriisi ole heilauttanut niitä tähän mennessä. Vientikysyntä on kuitenkin heikkenemässä, mikä saattaa aiheuttaa konkurssiaallon pienten ja keskisuurten yritysten joukossa. Myös kiinteistöalalla on uhkia. Ne vaikuttaisivat suuriinkin pankkeihin.

Markkinoita hallituksen rauhoittelut eivät vakuuttaneet. Tunnelmaa kuvattiin paniikiksi. Sijoittajien keskuudessa vallitsi täydellinen luottamuksen puute kaikkeen.

Etelä-Koreassa, Australiassa ja Singaporessa osakekurssit ovat olleet miinuksella yli seitsemän prosenttia. Kiinassa markkinat avautuivat melkein neljä prosentin laskuun.

Öljyn hinnassa
raju pudotus

Öljyn hinta on pudonnut alle 80 dollarin ensimmäistä kertaa vuoteen. Pohjanmeren Brent-laatua myytiin aamulla alimmillaan 78,65 dollarilla tynnyriltä. Hinta on painunut eilisestä lähes neljä dollaria. Brentin käteishinta laski lähes 3 dollaria runsaaseen 77 dollariin tynnyriltä. Hintaa painoivat odotukset kulutuksen laskusta ja maailmantalouden kriisi.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA laski torstaina jälleen arviota maailman öljynkulutuksen kasvusta. Maailmantalouden ongelmista huolimatta raakaöljyn kulutus kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna puolisen prosenttia ja ensi vuonna vajaan prosentin.

Öljynkulutus nousee energiajärjestön uusimman arvion mukaan tänä vuonna 86,5 miljoonaan tynnyriin päivässä. Kulutus kasvaa 0,4 miljoonalla tynnyrillä viime vuodesta. Ensi vuona öljyn kulutus kasvaa 0,7 miljoonaa tynnyriä keskimäärin 87,2 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Öljynviejämaiden järjestön Opecin jäsenmaat harkitsevat öljyntuotannon supistamista raakaöljyn hinnanlaskun vuoksi. Opec kutsui perjantaina kartellin öljyministerit ylimääräiseen kokoukseen marraskuun puolivälissä. Tarkoitus on keskustella globaalista rahoitusmarkkinakriisistä, maailmantalouden tilasta ja niiden vaikutuksesta öljymarkkinoihin.

Opec-maiden viemän raakaöljyn korihinta on laskenut lähes 19 dollaria syyskuussa pidetyn Opecin kokouksen jälkeen. Usean jäsenmaan öljyministerit ovat jo vaatineet kartellin öljyntuotannon supistamista. Opec-maiden tuotanto oli syyskuussa 32,3 miljoonaa tynnyriä päivässä.

Britannian pääministeri Gordon Brown tuomitsi AFP:n mukaan Opecin tuotannon vähentämisen. Brownin mukaan öljyntuotannon supistaminen “olisi maailmantalouden kannalta väärä päätös”.

Opec-maiden viemän öljyn korihinta nousi torstaina 78,25 dollariin. Koko alkuvuonna se nousi 107,24 dollariin tynnyriltä. Viime vuonna Opec-öljy maksoi keskimäärin 68,08 dollaria tynnyriltä.

Markkinapaniikki on tarttunut myös metallien hintoihin. Kuparin hinta on syöksynyt aamulla 9 prosenttia ja nikkelin 10 prosenttia. Muutkin metallit putoavat.

Suomen vienti
kääntyi laskuun elokuussa

Pudotusta tuli Tullin mukaan 5 prosenttia vuoden takaisesta. Erityisesti metsäteollisuuden vienti supistui. Ongelmia oli myös sähkökoneiden sekä sinkin ja nikkelin viennissä.

Vielä heinäkuussa viennin arvo oli 5 prosentin nousussa.

Tulli arvioi, että Suomen ulkomaankauppa kehittyy nyt heikommin kuin Ruotsissa ja muissa EU-maissa. Myös tuonti väheni, mutta vienti supistui enemmän, joten kauppataseen ylijäämä putosi alle puoleen vuoden takaiseen verrattuna.

Viennin arvo jäi elokuussa 5 miljardiin euroon. Tuonti supistui prosentin verran 4,8 miljardiin euroon. Vuosi sitten kauppataseen ylijäämä oli reilusti yli 400 miljoonaa euroa.

Metsäteollisuuden heikkoa vetoa selittävät sekä tehtaiden sulkemiset ja seisokit että hintojen putoaminen. Erityisesti sahatavaran hinta on romahtanut vuoden takaisesta.

“Metsäteollisuuden tuotteiden viennin arvo on ollut laskussa jo keväästä lähtien, sillä varsinkin puutavaran vienti on vähentynyt”, selittää tulliylitarkastaja Kari Tähtivaara.

Venäjä vahvisti edelleen asemaansa Suomen tärkeimpänä kauppakumppanina sekä viennissä että tuonnissa. Kauppa muiden tärkeimpien maiden kanssa jäi viime vuoden elokuuta vähäisemmäksi.

Tilaukset
liki ennallaan

Teollisuuden uusissa tilauksissa näkymät eivät ole synkentyneet yhtä jyrkästi. Tilastokeskuksen mukaan tilauksia tuli arvolla mitattuna 0,8 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Viime syksynä tilaukset lisääntyivät yli 5 prosenttia useana kuukautena.

Metsäteollisuus oli tekstiiliteollisuuden jälkeen heikoimmassa asemassa myös uusissa tilauksissa. Massan, paperin ja paperituotteiden uudet tilaukset supistuivat peräti 14 prosenttia.

Öljytuotteiden vienti ja tuonti pysyivät Tullin mukaan vahvassa kasvussa. Kemianteollisuus, johon öljynjalostus kuuluu, oli valopilkku myös teollisuuden saamissa uusissa tilauksissa.

Öljyn hinta oli elokuussa selvästi korkeampi kuin vuotta aiemmin, mikä selittää alan kasvua.

Teksti
SK netin toimitus
STT
AFP
Reuters

Kuva
Michael Probst / AP / Lehtikuva

Lisää finanssikriisistä
Suistuuko Eurooppa lamaan? (SK netti 9.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Kuinka pelastaa Euroopan talous? (SK netti 9.10.2008)
“Euroalue ja Yhdysvallat taantuman partaalle” (SK netti 8.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkavaltaaja-blogi: Rahat on laskettava (SK netti 8.10.2008)
Kurssit rajussa laskussa kaikkialla maailmassa (SK netti 8.10.2008)
“Tämä on jättiläismäinen ongelma” (SK netti 7.10.2008)
Finanssikriisi jyllää Euroopassa: Pankit horjuvat, euroministerit koolle (SK netti 6.10.2008)
Huippututkijat varoittavat Eurooppaa 1930-luvun laman kauhuista (SK netti 2.10.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Roskapankki muuttaa Wahingtoniin (SK netti 3.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Huippuekonomistien hälytysviesti (SK netti 2.10.2008)
Ylimääräinen veronalennus keskituloisille perheille USA:ssa (SK netti 2.10.2008)
Senaatti hyväksyi roskapankin, epävarmuus jatkuu (SK netti 2.10.2008)
Miten käy suomalaisten talletusten? (SK netti 1.10.2008)
Sauli Niinistö finanssikriisistä: “Optimismiin ei ole aihetta” (SK netti 30.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Laman tuntua (SK netti 30.9.2008)
Pörssit myllerryksessä, uusi lakiesitys äänestykseen (SK netti 30.9.2008)
Roskapankki kaatui, “tilanne näyttää tosi pahalta” (SK netti 29.9.2008)
Finanssikriisi: Nyt jo Euroopan pankit menettävät luottamustaan (SK netti 29.9.2008)
Salkunhoitajien kannustimissa rahoituskriisin osasyy? (SK netti 26.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Déjà vu: pankkipomojen palkanalennus (SK netti 25.9.2008)
Obama ja McCain: Amerikan roskapankki tarkkaan valvontaan (SK netti 22.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Asiaan, ehdokkaat! (SK netti 22.9.2008)
Finanssikriisi: Ulkomaisille pankeille apua USA:n roskapankista (SK netti 22.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Kirje pankinjohtajalle (SK netti 19.9.2008)
Historioitsija Markku Kuisma finanssikriisistä: “Tätä se ahneus teettää” (SK netti 18.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Paniikkia pankeissa (SK netti 18.9.2008)
Finanssikriisi jatkuu: Aasian pörssit seurasivat USA:n alamäkeä (SK netti 18.9.2008)
Pankkiosakkeet rajussa pudotuksessa Yhdysvalloissa (SK netti 17.9.2008)
Luottokriisi ja Suomi: Pankit hilaavat uusien asuntolainojen marginaaleja ylöspäin (SK netti 16.9.2008)
USA:n luottokriisi syvenee: keskuspankit valmiita rauhoittamaan markkinoita (SK netti 15.9.2008)
Ekonomistiarvio: USA:n finanssikriisi muistuttaa Suomen lamaa (SK netti 11.9.2008)
Asuntoluottopankkeja kansallistettiin USA:ssa: markkinat riemastuivat päätöksestä (SK netti 8.9.2008)
Asuntoluottokriisin juurilla (SK netti 17.7.2008)
Kupla joka puhkesi (SK netti 24.8.2007)
Totuus hiipii esiin (SK netti 24.8.2007)

Suomen Kuvalehden juttuja
Sauli Niinistön haastattelu: Luottamus horjuu (pdf; SK 17/2008)
Kuopan reunalla: SK etsi laman merkkejä (pdf; 40/2007)