Finanssikriisi: Nyt jo Euroopan pankit menettävät luottamustaan

Talous 29.9.2008 12:19

Euroopassa on jo turvauduttu pankkien kansallistamisiin rahoituskriisin pysäyttämiseksi. Luottamus eurooppalaisiin pankkeihin on yhä kovemmalla koetuksella.Glitnir

Islanti on ottanut haltuunsa vaikeuksiin ajautuneen Glitnir-pankin. Glitnirin mainos Keflavikin lentokentällä Reykjavikissa.

Meneillään olevan finanssikriisin voima on käsittämättömän raju.

Maailman pörssit putoavat. Perussuunta on selvästi alaspäin, vaikka välillä nähdään rakettinousuja.

Helsingin pörssi on laskenut viimeksi kuluneen vuoden aikana 40 prosenttia.

Yhdysvaltain veronmaksajille kriisi aiheuttaa jättimäiset menetykset. On esitetty arvio, jonka mukaan pankkituen hinta voi nousta 1000 miljardiin dollariin.

Ennennäkemätöntä Yhdysvaltain viranomaisten toiminnassa on se, että ne lupaavat perusteilla olevan ”roskapankin” tulevan avuksi myös ulkomaisille pankeille, jotka toimivat Yhdysvalloissa. Esimerkiksi sveitsiläinen UBS-pankki on kärsinyt suuria tappioita subprime-sijoituksistaan.

Roskapankin tehtävä on puhdistaa markkinat epäkurantista tavarasta, jotta pankit voisivat taas luottaa toisiinsa, korot laskisivat ja rahoitustoiminta normalisoituisi.

Sopu syntyi
roskanpankista

Yhdysvaltain kongressi pääsi yksimielisyyteen pitkään hiotusta roskapankkisuunnitelmasta sunnuntaina. Kaikki vaadittavat yksityiskohdat saatiin koottua 106-sivuiseen kompromissiesitykseen.

Kongressin on saatava esityksestä vielä aikaan varsinainen lakiesitys, jonka on läpäistävä sekä edustajainhuoneen että senaatin äänestys. Kongressin johtohenkilöiden mukaan tämä kaikki saadaan aikaan alle viikossa.

Presidentti George W. Bush on esittänyt 700 miljardin dollarin summaa, jolla ostettaisiin pankeilta niiden arvottomiksi käyneet asuntoluotot ja muut ongelmalainat.

Kongressi haluaa tiukan valvontaoikeuden roskapankin toiminnalle, ja aluksi pankkien pelastamiseen annetaankin vain 250 miljardia dollaria eli reilut 170 miljardia euroa. Samoin roskapankkiin osallistuvien yritysten eroaville johtajille ei saa myöntää niin sanottuja kultaisia kädenpuristuksia eli miljoonien dollareiden arvoisia eropaketteja.

Molemmat Yhdysvaltain presidenttiehdokkaista ovat ilmaisseet alustavan, varovaisen tukensa roskapankkisuunnitelmalle.

Bush: Maailmalle
vahva signaali

Roskapankkisuunnitelman toteuttaminen tarjoaa Yhdysvalloille välineet estää maan taloudellinen luhistuminen, presidentti Bush sanoi.

Ilman pelastussuunnitelmaa kustannukset saattaisivat Bushin mukaan olla maan taloudelle tuhoisat. Hän luottaakin siihen, että suunnitelmaan liittyvä lakiesitys viedään nopeasti läpi kongressissa.

Presidentin mukaan suunnitelma lähettää markkinoille ympäri maailman vahvan signaalin, että Yhdysvallat on tosissaan aikomuksessaan palauttaa vakaus ja luottamus talousjärjestelmäänsä.

Asiantuntija: Suomalaisten
korot alas?

Roskapankkisopu Yhdysvalloissa saattaa laskea eurooppalaista korkotasoa, ja tämä voi vaikuttaa myös suomalaisten asuntolainojen korkoihin, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen.

Sorjosen mukaan vaikutukset suomalaiselle asuntovelalliselle näkyisivät kuitenkin vasta viipeellä silloin, kun asuntolainan korkoa tarkistetaan uudestaan.

Sorjonen sanoo, että sovulla ei välttämättä ole vaikutuksia päivittäiseen pankkitoimintaan Suomessa. Sopu saattaa kuitenkin lisätä uskoa asioiden sujumiseen Suomenkin pankkijärjestelmässä.

Entä
Eurooppa?

Keskuspankit ovat joutuneet tukemaan pankkien maksuvalmiutta ennätysmäisin tukioperaatioin jo elokuusta 2007 lähtien.

Rahoitusmarkkinoiden hirmumyrsky on tähän mennessä kaatanut lukuisia pankkeja ja sijoitusyhtiöitä. Varsinkin Yhdysvalloissa on jouduttu eri tavoin valtiollistamaan pankkeja ja vakuutusyhtiöitä.

Veronmaksajien maksama hinta on tähtitieteellinen, mutta finanssijättiläisten kaatumisen hinnan olisi arvioitu nousevan vielä paljon suuremmaksi. 1930-luvun laman tuhot ovat uhkakuva, joka ohjaa edelleen myös konservatiivisten amerikkalaispoliitikkojen ratkaisuja.

Pääseekö Eurooppa pulasta kuin koira veräjästä? Kuinka se olisi edes mahdollista?

Yhdysvaltain rahoitusmarkkinat ovat sellaisessa kriisissä, että valtio mobilisoi satoja miljardeja dollareita pelastustoimiin. On täysin mahdollista, että Yhdysvallat joutuu taantumaan. Talouden taudit leviävät koko maailmaan nopeasti, koska markkinat ovat globaalit ja avoimet.

Esimerkiksi Espanjaa riuduttaa jo nyt asuntojen hintakuplan puhkeaminen. Se on espanjalaisten itse aiheuttama ongelma, josta he eivät voi edes syyttää amerikkalaisten subprime-ongelmia. Konkurssien määrä kaksinkertaistuu tänä vuonna.

Kriisi iskee todennäköisesti myös Suomen talouskasvuun.

Suomen Pankki laski viime tiistaina ensi vuoden kokonaistuotannon kasvuennustetta peräti prosenttiyksikön. Pankki ennustaa, että talouskasvu hidastuu tänä vuonna 2,3 prosenttiin ja ensi vuonna aina 1,3 prosenttiin asti.

Onneksi suomalaiset voivat lohduttautua ainakin sillä, että emme todennäköisesti ole maailman pahin kriisipesäke.

Glitnir
Islannin valtiolle

Euroopan keskuspankki EKP on päättänyt lisätä pankeille tarjolla olevaa lyhytaikaista rahoitusta, jotta ne selviäisivät pahimman kuohunnan yli.

Islanti otti maanantaina haltuunsa vaikeuksiin ajautuneen Glitnir-pankin, jolla on toimintaa myös Suomessa. Valtio osti itselleen enemmistön pankin osakkeista, jottei se olisi kaatunut kokonaan.

Islannin valtio osti 75 prosenttia Glitnirin osakkeista noin 600 miljoonalla eurolla, pankki kertoi maanantaina.

Glitnirin mukaan sen rahoitusasema on heikentynyt viime päivinä, mutta pankin ydintoiminnot ovat yhä terveellä pohjalla.

Samaa vakuutti myös Islannin keskuspankki, jonka mukaan Islannin valtion omistus Glitnirissä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseksi, vaan sen avulla pyritään pitämään Glitnir pystyssä pahimman finanssimyllerryksen yli.

”Ilman tätä välintuloa Glitnir olisi lakannut olemasta muutaman viikon sisällä. Se on niin yksinkertaista”, keskuspankin pääjohtaja David Oddson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Glitnir on Islannin kolmanneksi suurin pankki. Maan suurin pankki Kaupthing vakuutti, että sen rahoitusasema on säilynyt vahvana eikä sillä ole tarvetta valtion tukeen.

Islannin pankit ovat viime vuosina laajentuneet ulkomaille pitkälti lainarahalla, minkä vuoksi niitä ja koko Islannin taloutta on seurattu tarkalla silmällä finanssimarkkinoiden kriisin kestäessä.

Islannin kruunun kurssi on ollut jo tätä ennen jyrkässä laskussa, mikä on entisestään lisännyt pankkien ulkomaisessa valuutassa otetun velkataakan painoa.

Glitnir laajensi viime vuonna toimintaansa myös Suomeen ostamalla sijoituspalveluyhtiö FIMin.

Nyt Glitnir Suomi -nimellä toimiva konserni vakuutti omassa tiedotteessaan, ettei emoyhtiön omistuksen muutos vaikuta mitenkään toimintoihin Suomessa.

Epävakaita
pankkeja riittää

Belgia, Luxemburg ja Hollanti pelastivat pankkijätti Fortisin säästäjien rahojen suojaamiseksi valtaisassa hätäoperaatiossa.

Euroopan suurimpiin kuuluvaan pankkiin pumpataan julkista rahaa yli 11 miljardia euroa ja se kansallistetaan osittain. Viime viikkoina pankin osake on ollut rajussa syöksyssä sijoittajien siirtäessä rahojaan suojaan.

Valtio yritti vakauttaa markkinoita myös Britannissa. Hallitus vahvisti, että asuntoluottoyhtiö Bradford & Bingley kansallistetaan, koska sijoittajien luottamus yhtiöön on kadonnut. Hätäratkaisulla yritetään vakauttaa markkinoita laajemmin, jotta ongelmat eivät leviäisi. Britanniassa valtio otti jo viime vuonna haltuunsa toisen asuntoluottoyhtiön Northern Rockin.

Uusimpien pelastustoimien ei uskota jäävän viimeisiksi, sillä useiden muidenkin eurooppalaispankkien asemaa pidetään epävakaana. Esimerkiksi Belgia ja Ranska ilmoittivat maanantaina olevansa valmiit tukemaan tarvittaessa Dexia-pankkia, jonka osake oli pörssissä rajussa syöksyssä.

Euroopan lehdistössä arvioitiin, että myös Saksassa rahoituslaitoksia on ajautumassa vaikeuksiin.

Teksti
SK netin toimitus
Kustaa Hulkko
Päivi Sinisalo, STT
STT-Reuters
Erja Yläjärvi, STT

Kuva
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Keskustelu
Johtuuko finanssikriisi ahneudesta?

Lisää finanssikriisistä
Finanssikriisi jyllää Euroopassa: Pankit horjuvat, euroministerit koolle (SK netti 6.10.2008)
Huippututkijat varoittavat Eurooppaa 1930-luvun laman kauhuista (SK netti 2.10.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Roskapankki muuttaa Wahingtoniin (SK netti 3.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Huippuekonomistien hälytysviesti (SK netti 2.10.2008)
Ylimääräinen veronalennus keskituloisille perheille USA:ssa (SK netti 2.10.2008)
Senaatti hyväksyi roskapankin, epävarmuus jatkuu (SK netti 2.10.2008)
Miten käy suomalaisten talletusten? (SK netti 1.10.2008)
Sauli Niinistö finanssikriisistä: ”Optimismiin ei ole aihetta” (SK netti 30.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Laman tuntua (SK netti 30.9.2008)
Pörssit myllerryksessä, uusi lakiesitys äänestykseen (SK netti 30.9.2008)
Roskapankki kaatui, ”tilanne näyttää tosi pahalta” (SK netti 29.9.2008)
Finanssikriisi: Nyt jo Euroopan pankit menettävät luottamustaan (SK netti 29.9.2008)
Salkunhoitajien kannustimissa rahoituskriisin osasyy? (SK netti 26.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Déjà vu: pankkipomojen palkanalennus (SK netti 25.9.2008)
Obama ja McCain: Amerikan roskapankki tarkkaan valvontaan (SK netti 22.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Asiaan, ehdokkaat! (SK netti 22.9.2008)
Finanssikriisi: Ulkomaisille pankeille apua USA:n roskapankista (SK netti 22.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Kirje pankinjohtajalle (SK netti 19.9.2008)
Historioitsija Markku Kuisma finanssikriisistä: ”Tätä se ahneus teettää” (SK netti 18.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Paniikkia pankeissa (SK netti 18.9.2008)
Finanssikriisi jatkuu: Aasian pörssit seurasivat USA:n alamäkeä (SK netti 18.9.2008)
Pankkiosakkeet rajussa pudotuksessa Yhdysvalloissa (SK netti 17.9.2008)
Luottokriisi ja Suomi: Pankit hilaavat uusien asuntolainojen marginaaleja ylöspäin (SK netti 16.9.2008)
USA:n luottokriisi syvenee: keskuspankit valmiita rauhoittamaan markkinoita (SK netti 15.9.2008)
Ekonomistiarvio: USA:n finanssikriisi muistuttaa Suomen lamaa (SK netti 11.9.2008)
Asuntoluottopankkeja kansallistettiin USA:ssa: markkinat riemastuivat päätöksestä (SK netti 8.9.2008)
Asuntoluottokriisin juurilla (SK netti 17.7.2008)
Kupla joka puhkesi (SK netti 24.8.2007)
Totuus hiipii esiin (SK netti 24.8.2007)