Finanssikriisi: Miten käy suomalaisten talletusten?

Talous 1.10.2008 12:10

Pankkien kannattavuus heikentyy merkittävästi, jos rahoituskriisi pitkittyy ja Suomen talous ajautuu taantumaan. Mutta silloinkaan Suomea ei uhkaa 1990-luvun alun kaltainen pankkikriisi, koska pankkien taseet ovat nyt paremmassa kunnossa. Yhdysvalloissa roskapankista äänestetään jälleen tänään.pankkiautomaatti 2008

Pankkien valvonnasta vastaava Rahoitustarkastus on vakuuttanut toistuvasti, että kaikkien Suomessa toimivien pankkien tilanne on vakaa. Pankkien rahoitusta helpottaa se, että talletusten osuus varainhankinnasta on peräti 74 prosenttia.

Rahoitustarkastuksen mukaan Suomessa toimivien pankkien saamiset esimerkiksi konkurssiin ajautuneesta Lehman Brothersista jäävät noin 170 miljoonaan euroon. Se muodostaa alle prosentin pankkien omista pääomista.

Suomalaispankkeihin tehdyt talletukset on suojattu vähintään 25000 euroon asti. Tämä koskee myös Suomen Glitniriä, joka on juridisesti suomalainen pankki ja Suomen talletussuojarahaston jäsen. Silti osa Glitnirin asiakkaista on vetänyt rahansa varmuuden vuoksi pankista. Suomalaisilla on Glitnir Pankissa lähes 300 miljoonan euron talletukset.

Kaupthing-pankki on on sen sijaan islantilaisen emopankin sivukonttori. Konkurssin sattuessa Kaupthingin talletukset korvattaisiin 20887 euroon asti Islannin talletussuojajärjestelmästä ja loput 4113 euroa Suomen talletussuojarahastosta.

Handelsbanken kuuluu Ruotsin talletussuojarahastoon, joka korvaa saatavat 250000 Ruotsin kruunuun eli noin 25000 euroon asti.

Talletussuojarahasto on pankkien asiakkaiden turvaksi perustettu rahasto, johon pankit maksavat kannatusmaksuja pahan päivän varalle. Rahastossa oli vuoden vaihteessa 473 miljoonaa euroa, joten se kattoi käytännössä vain runsaan prosentin kaikista talletuksista. Valtio on luvannut turvata talletukset, jos rahaston varat eivät riitä.

Vuoden euribor nousi
jo yli 5,50 prosenttiin

Vuoden euribor-korko nousi keskiviikkona taas uuteen ennätykseen ja ylitti 5,50 prosentin rajan. 12 kuukauden euribor on nyt 5,505 prosenttia.

Finanssimyräkkä on kirittänyt asuntolainoissa yleisesti viitekorkona käytettävää vuoden euriboria huippukorkealle. Jo tiistaina se kipusi ylimmälle tasolle euroaikana.

Odotukset Euroopan keskuspankin ohjauskoron muutoksista ohjaavat myös 12 kuukauden euriboria, mutta nyt sitä on hiostanut ylöspäin myös rahoitusmarkkinoiden kireys.

Päivittäin laskettavat euriborit perustuvat pankkien välisiin lainauskorkoihin kansainvälisillä rahamarkkinoilla.

Yhdysvaltain senaatti
äänestää tänään roskapankista

Yhdysvaltain senaatti on päättänyt aloittaa uudelleen kiistellyn roskapankkilain käsittelyn. Sen on määrä äänestää vielä tänään pankkia koskevasta lakiesityksestä.

Uuteen lakiesitykseen on liitetty tiettävästi korotus pankkiasiakkaiden talletusten suojaan, ja siihen on tehty mahdollisesti muitakin muutoksia.

Äänestystä odotetaan myöhään tänä iltana, koska lainlaatijat palaavat töihin vasta illansuussa juutalaisen uudenvuoden vuoksi pidetyltä tauolta.

On varsin epätavallista, että senaatti äänestää lakiesityksestä ennen edustajainhuoneen hyväksymistä.

Laki antaa Yhdysvaltain valtiovarainministeriölle valtuudet ostaa pankkien lainanantoa tukahduttavat roskalainat valtion hoidettaviksi.

Kongressin edustajainhuone kaatoi kohutun lakiesityksen 700 miljardin dollarin roskapankista toissa päivänä, vaikka sen läpimenoa oli pidetty varmana.

EU kiristäisi
pankkitoiminnan sääntöjä

EU-komissio haluaa kiristää eurooppalaisen pankkitoiminnan sääntöjä. Komissio haluaa tiukentaa etenkin vaatimusta siitä, kuinka paljoan rahoitusyrityksellä on oltava pääomaa.

Samalla ehdotetaan, että pankkien ottaman lainan määrää rajoitetaan ja useissa maissa toimivien pankkiryhmien valvontaa tehostetaan.

Keskiviikkona julkistettu esitys vakavaraisuuslain uudistamisesta osui keskelle kansainvälistä luottokriisiä sattumalta, sillä esitystä on valmisteltu komissiossa jo pidempään.

Esitys ei myöskään ehdi auttaa nykyisen kriisin ratkaisussa, sillä sääntöjen muutos ei käy käden käänteessä. Lakiesitys vaatii sekä EU-parlamentin että jäsenmaiden hyväksynnän, ja se tulee siten aikaisintaan voimaan parin vuoden kuluttua.

Islannin pankkisektorilla jatkui kuhina keskiviikkona, kun investointipankki Straumur-Burdaras kertoi ostavansa valtaosan kilpailijansa Landsbankin ulkomaisista yritysrahoitus- ja välitystoiminnoista. Straumur-Burdaras maksaa niistä 380 miljoonaa euroa. Landsbankin mukaan sille ei koidu kaupasta tappioita.

Alkuviikosta kansallistettu Glitnir-pankki antoi tulosvaroituksen, jonka perusteena oli se, että pankin osakkeen raju kurssilasku heikentää sen tulosta entisestään. Glitnir vakuutti jälleen, että valtion hallintaan siirtyminen turvaa sen aseman jatkossa. Ilmeisesti viesti uskottiin myös markkinoilla, sillä pankin kurssi lähti tulosvaroituksen jälkeen noin kymmenen prosentin nousuun.

Tappiot
kasvavat

Rahoitusmarkkinoilla riehuva subprime-kriisi sai alkunsa Yhdysvalloista toissa kesänä, kun heikkolaatuiset asuntolainat alkoivat aiheuttaa kasvavia tappioita.

Maailman pankit ovat kirjanneet runsaan vuoden aikana subprime-tappioita yhteensä 522 miljardia dollaria eli noin 362 miljardia euroa. Euroopan pankit ovat kärsineet tappioista lähes puolet.

Pankkien kokonaistappioiden pelätään nousevan jopa 2000 miljardiin dollariin.

Subprime-kriisin välilliset seuraukset ovat paljon suuremmat. Osakekurssien romahdus on syönyt sijoittajien varallisuudesta jo yli kymmenen tuhatta miljardia euroa.

Teksti
SK netin toimitus
Teppo Tiilikainen
STT
Reuters

Kuva
Lauri Tuisku / Lehtikuva

Keskustelu
Johtuuko finanssikriisi ahneudesta?

Lisää finanssikriisistä
Finanssikriisi jyllää Euroopassa: Pankit horjuvat, euroministerit koolle (SK netti 6.10.2008)
Huippututkijat varoittavat Eurooppaa 1930-luvun laman kauhuista (SK netti 2.10.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Roskapankki muuttaa Wahingtoniin (SK netti 3.10.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Huippuekonomistien hälytysviesti (SK netti 2.10.2008)
Ylimääräinen veronalennus keskituloisille perheille USA:ssa (SK netti 2.10.2008)
Senaatti hyväksyi roskapankin, epävarmuus jatkuu (SK netti 2.10.2008)
Miten käy suomalaisten talletusten? (SK netti 1.10.2008)
Sauli Niinistö finanssikriisistä: ”Optimismiin ei ole aihetta” (SK netti 30.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Laman tuntua (SK netti 30.9.2008)
Pörssit myllerryksessä, uusi lakiesitys äänestykseen (SK netti 30.9.2008)
Roskapankki kaatui, ”tilanne näyttää tosi pahalta” (SK netti 29.9.2008)
Finanssikriisi: Nyt jo Euroopan pankit menettävät luottamustaan (SK netti 29.9.2008)
Salkunhoitajien kannustimissa rahoituskriisin osasyy? (SK netti 26.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Déjà vu: pankkipomojen palkanalennus (SK netti 25.9.2008)
Obama ja McCain: Amerikan roskapankki tarkkaan valvontaan (SK netti 22.9.2008)
Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogi: Asiaan, ehdokkaat! (SK netti 22.9.2008)
Finanssikriisi: Ulkomaisille pankeille apua USA:n roskapankista (SK netti 22.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Kirje pankinjohtajalle (SK netti 19.9.2008)
Historioitsija Markku Kuisma finanssikriisistä: ”Tätä se ahneus teettää” (SK netti 18.9.2008)
Kustaa Hulkon Nurkanvaltaaja-blogi: Paniikkia pankeissa (SK netti 18.9.2008)
Finanssikriisi jatkuu: Aasian pörssit seurasivat USA:n alamäkeä (SK netti 18.9.2008)
Pankkiosakkeet rajussa pudotuksessa Yhdysvalloissa (SK netti 17.9.2008)
Luottokriisi ja Suomi: Pankit hilaavat uusien asuntolainojen marginaaleja ylöspäin (SK netti 16.9.2008)
USA:n luottokriisi syvenee: keskuspankit valmiita rauhoittamaan markkinoita (SK netti 15.9.2008)
Ekonomistiarvio: USA:n finanssikriisi muistuttaa Suomen lamaa (SK netti 11.9.2008)
Asuntoluottopankkeja kansallistettiin USA:ssa: markkinat riemastuivat päätöksestä (SK netti 8.9.2008)
Asuntoluottokriisin juurilla (SK netti 17.7.2008)
Kupla joka puhkesi (SK netti 24.8.2007)
Totuus hiipii esiin (SK netti 24.8.2007)

Suomen Kuvalehden juttuja
Sauli Niinistön haastattelu: Luottamus horjuu (pdf; SK 17/2008)
Kuopan reunalla: SK etsi laman merkkejä (pdf; 40/2007)