Finalistien esittely

Talous 12.10.2007 07:45

Nämä kaksitoista yritystä kilpailevat Suomen parhaan yrityksen tittelistä.

Kasvajat

Naps Systems Oy edustaa ilmastonmuutoksen myllerryksessä hyvin ajankohtaista toimialaa: aurinkosähköjärjestelmiä. Yrityksen huipputuotteita käytetään yhtä hyvin kesämökeillä kuin tehtaissa ja televerkkojen tukiasemissa. Viime vuosina sen kasvua on siivittänyt kansainvälisen jakeluverkoston vientimenestys.

Seppo Koskinen Ravintolat Oy on alallaan ennennäkemätön yhdistelmä huikeaa kasvua ja hyvää kannattavuutta. Yhtiölle nimensä antanut yrittäjä on rohkeasti kasvattanut konserninsa kymmenessä vuodessa Suomen suurimmaksi yksityiseksi ravintolayritykseksi ja aikoo kasvattaa toimintaa edelleen. Yritys toimii vaikealla alalla uudella tavalla ennakkoluulottomasti.

Tekonivelsairaala Coxa Oy on tamperelainen yritys, joka on erikoistunut tekonivelleikkauksiin ja niiden tieteelliseen tutkimukseen. Coxa on kasvanut hyvää vauhtia, mutta pitänyt samalla huolen kannattavuudestaan ja tuottavuudestaan. Se on tullut tunnetuksi myös hyvästä henkilöstöpolitiikastaan. Coxasta on kasvanut esimerkki, joka osoittaa suuntaa palvelusektorin yritystoiminnalle laajemminkin.

Työllistäjät

Kalevala Koru kuuluu Pohjois-Euroopan johtaviin korualan yrityksiin. Yritys vaalii nimensä mukaisesti suomalaista traditiota. Tuotannossa yhdistyvät huippuosaajien käsityö ja moderni teknologia. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa pääosin suomalaisista raaka-aineista. Kalevala Koru on osoittanut, että tuotannon voi siirtää menestyksellisesti myös uuteen suuntaan – Kiinasta Suomeen.

Lappset Group Oy on leikki- ja urheilupaikkavälineiden kansainvälinen kärkinimi. Korkealuokkaista muotoilua edustavien tuotteiden raaka-aine on pääosin suomalainen mänty. Innovatiivinen ja luova perheyritys on kyennyt jatkuvasti luomaan uusia työpaikkoja. Lappset on laajentanut suomalaista osaamista lasten leikkivälineistä koko kansan kunnon kohottamisen keinoihin kansanterveyden ylläpitämiseksi.

Sampo-Rosenlew Oy:n historia kuuluu suomalaisen yrittäjyyden ja osaamisen sankaritarinoihin. Leikkuupuimureiden valmistaja on selviytynyt lamasta, maatalouden rakennemuutoksesta ja kovasta kilpailusta. Vuosina 2002-2006 se on kasvattanut työpaikkojensa määrää yli 50 prosenttia. Kyseessä on pitkän linjan yritys, joka on edelleen vahvasti mukana kuvassa, myös kaukaisissa maissa.

Kansainvälistyjät

Konecranes Oyj kuuluu johtaviin kansainvälisiin nostolaitteiden valmistajiin ja kunnossapitäjiin, jonka asiakkaita ovat teollisuus, telakat ja satamat kautta maailman. Yritys on kasvattanut voimakkaasti ulkomaista toimintaansa: sillä on noin 8 000 työntekijää 41 maassa. Samalla se on ollut omistajilleen erinomainen sijoituskohde.

Lumene Group on suomalaisen kosmetiikan lippulaiva ja tiennäyttäjä. Rohkeasti johdettu yritys on ryhtynyt tekemään sellaista, mistä aikaisemmin ei edes uskallettu unelmoida: se vie kansainvälisen myyntiverkkonsa kautta aitoja ja puhtaita suomalaisia luontobrändejä ulkomaille. Suomalainen yritys toimii maailman pahimmin kilpailulla kosmetiikka-alalla poikkeuksellisen menestyksellisesti.

Nokian Renkaat Oyj on Pohjoismaiden suurin autonrenkaanvalmistaja, joka on päättäväisesti lähtenyt kansainvälistämään toimintaansa erityisesti Venäjälle. Yritys on tunnettu teknologisesta ja markkina-osaamisestaan, joka liittyy erityisesti pohjoisiin olosuhteisiin, vaikeiden olojen markkinoihin. Viime vuosina sen osake on kuulunut Helsingin pörssin parhaisiin omistaja-arvon kasvattajiin.

Perheyritykset

Kannustalo Oy on keskipohjanmaalainen yritys, jolla on takanaan jo lähes 30 vuoden historia talonvalmistajana. Yrityksen vahva nousu ajoittuu 1990-luvun lamavuosiin. Kannattavuudeltaan ja omavaraisuudeltaan erinomainen yritys on palkittu toistuvasti tuotteidensa laadun ansiosta. Yrityksen tuotteet vastaavat myös nuorten ja kansainvälisten perheiden tarpeisiin.

Kuusakoski Oy on johtava pohjoismainen kierrätysyritys ja yksi maailman suurimmista kierrätysmetallien jalostajista, joka on pystynyt vankkaan kasvuun tinkimättä hyvästä kannattavuudestaan. Kestävät ympäristöperiaatteet ovat yrityksen osaamisen ja arvomaailman ydintä. Kuusakoski näyttää toiminnallaan suuntaa tulevaisuuteen.

Lindström Oy tarjoaa esimerkiksi matto-, työvaate ja hygieniapalveluja. Konsernin tulos- ja liikevaihtoluvut kertovat pitkäaikaisesta kannattavasta kasvusta. Yritys on loistava esimerkki palvelujen – tässä tapauksessa tekstiilipalvelujen – kansainvälistämisestä: se on laajentanut toimintaansa muun muassa Kiinaan ja Intiaan.

Anna palautetta