Elokuvien vuokraus hivuttautuu verkkoon

Talous 17.2.2007 07:51

Elokuvien vuokraaminen on siirtymässä lähivuosina entistä voimakkaammin internetiin. Nettioperaattorit ovat jo tuoneet markkinoille palveluita, joissa elokuvia voi tilata netistä maksua vastaan.

TeliaSoneran asiakkaat voivat sekä ostaa että vuokrata yhteistyökumppaneilta elokuvia omalle tietokoneelleen.

”Käyttömäärät lisääntyvät koko ajan, mutta vielä ei olla sisäistetty, että tällaisia palveluja alkaa olla olemassa. Lähivuosina palvelut yleistyvät huomattavasti”, arvioi osastonjohtaja Olli-Pekka Takanen TeliaSoneralta.

Elisa lanseerasi hiljattain maksu-tv:n yhteyteen kytketyn palvelun, jonka kautta filmejä voi myös vuokrata netissä.

”Emme ole vielä aloittaneet massamarkkinointia, koska vain 300 000 kotitaloutta on palvelun ulottuvilla”, kertoo Elisan henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Matti Vikkula.

Vuokraamojen suhtautuminen laimeaa

Videovuokraamot sen sijaan suhtautuvat hillitysti nettipalvelujen lisäämiseen. Syynä voi olla se, että merkittävä osuus niiden tuotoista tulee oheistuotteiden, etenkin makeisten myynnistä.

Videofirma Makuunin toimitusjohtajan Joakim Horsman mukaan sähköinen asiointi nähdään yrityksessä pikemminkin mahdollisuutena kuin uhkakuvana.

”Muuttaisi strategiaa, jos se otettaisiin mukaan tarjontaan. Ehkä olisi tulossa verkkokauppakin, josta voisi netissä myös ostaa meidän tuotteita”, Horsma muotoilee.

Filmtownin varatoimitusjohtaja Tero Nurminen korostaa puolestaan tulevien vuosien kehityksen kannalta dvd-elokuvista siirtymistä etenkin hd-dvd-teknologiaan.

Valokuituyhteydet avaavat tulevaisuuden

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n erikoistutkijan Kristiina Hytösen mukaan nettiyhteyksien nopeudet kasvavat kotitalouksissa lähivuosina räjähdysmäisesti, mikä helpottaa elokuvien lataamista. Hänen mukaansa kasvun pullonkaulana on nyt valokuituyhteyksien harvinaisuus, vaikka niitä hyödynnetäänkin Suomessa jo uudisrakentamisessa.

Hytösen mukaan nettioperaattorit pystyvät tarjoamaan valokuituteknologian piirissä oleville kotitalouksille tällä hetkellä jopa sata kertaa nopeampaa nettiä (100 megabittiä sekunnissa) kuin mitä tavallisimmat yhteydet ovat. Hänen mielestään nykyisten kaapeliverkossa toimivien laajakaistayhteyksien osalta ylärajaksi voisi muodostua 25 megabittiä sekunnissa.

”Kuidun kannalta on ratkaistava, miten näitä yhteyksiä saataisiin yleisemmäksi vanhemmissa asuintaloissa.”

STT – Maunu Anhava