Elintarvikkeilla tehdään terveysbisnestä

Talous 18.5.2009 05:50

Terveyselintarvikkeet voivat pian korvata lääkkeitä.

Oletteko viime aikoina pysähtyneet katsomaan tarkemmin lähikauppanne maitotiskiä? Viili- ja jogurttipurkkien vieressä yhä enemmän tilaa vievät erilaiset maitoihin pohjautuvat, terveysvaikutteiset elintarvikkeet. Tutun kauppiaan mukaan kassa kilisee ihan mukavasti.

terveyselintarvikkeet

Nyt näyttää siltä, että terveyselintarvikkeista on vihdoin tulossa ihan oikeaa liiketoimintaa. Näin tosin ajateltiin jo vuosia sitten, kun pörssiyhtiö Raisio toi markkinoille Benecol-margariininsa kovan kohun ja analyytikoiden maireiden ostosuositusten saattelemana.

Noista päivistä on kuitenkin opittu paljon. Suomesta on vähitellen tullut alaan liittyvän tutkimuksen uranuurtaja. Nyt kehitystyön kärjessä kulkee suomalaisten maidontuottajien omistama Valio. Koko yhtiö on konsernistrategiaa myöten valjastettu tuotteistamaan hyvinvointi- ja terveystuotemarkkinoille tähdättyjä innovaatioita.

Valion innovaatioliiketoiminnan liikevaihto on jo 200 miljoonaa euroa eli noin kymmenen prosenttia liikevaihdosta. Ruotsissa yhtiön laktoosittomat tuotteet myyvät 25 miljoonaa euroa.

Ja vaikkei sitä yhtiössä kovin suureen ääneen ole kailoteltukaan, Valion tähtäin on nyt ulkomailla. Konsepteja halutaan kaupallistaa maailmanlaajuisesti. Venäjällä ja Baltiassa ja Ruotsissa yhtiö on jo saavuttanut vahvan jalansijan.

Peptideillä pörssiin?

Suuria kaupallisia odotuksia on Valiolla ladattu uuteen Evolus-tuoteryhmään. Se on maailman ensimmäinen maitovalmiste, joka alentaa kolesterolia ja verenpainetta. Molemmat ovat merkittäviä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Asia on tärkeä, sillä kohonneesta verenpaineesta on tullut hiljainen tappaja Suomessa. Komplikaatioiden aiheuttamat lääke- ja hoitokustannukset ovat yli miljardi euroa vuodessa. Noin puoli miljoonaa suomalaista käyttää verenpainelääkkeitä.

Valiolla uskotaan, että tilanne on alkanut muistuttaa kakkostyypin diabeteksen hoitoa, jossa elintapamuutokset ovat osoittautuneet lääkehoitoa tehokkaammaksi. Elintapoja taas voidaan tehostaa terveysvaikutteisilla elintarvikkeilla. Esimerkiksi suomalaisissa vanhainkodeissa yksi suurimmista lääkekuluista on ummetuksen hoito, jota voitaisiin hoitaa ruokavaliolla.

Terveyselintarvikkeiden kehittäminen on vielä alkutekijöissään. Lupaavia löydöksiä ja tutkimatonta potentiaalia on runsaasti. Esimerkiksi maidossa on tutkijoiden mukaan valtavasti kasvutekijöitä ja peptideitä, joista tähän mennessä on tutkittu vain kahta.

Tulevaisuudessa elintarvikkeet saattavat muun muassa rauhoittaa aivojen toimintaa, estää veren hyytymistä, suojata vatsan limakalvoja ja jopa estää lieviä tulehduksia.

Mielenkiintoinen kysymys onkin, pitäisikö kansanterveystyötä edistävän teollisuuden tutkimus- ja tuotekehityskuluja tukea esimerkiksi sillä perusteella, että sen valmistamien tuotteiden kautta yhteiskunnan maksettavaksi tulevat lääkekulut pienenevät.

Ihmiset pysyvät terveempinä ja työkykyisempinä eivätkä tarvitse yhtä paljon lääkehoitoa. Tuen avulla myös tuotteiden hinnat lähikaupassa laskisivat.

Keski-Euroopassa on jo pohdittu mallia, jossa asiakas vie vakuutusyhtiöön kauppakuitin ostamastaan kolesterolia alentavasta tuotteesta. Yhtiö taas antaa hänelle maksuhyvitystä, vähän niin kuin turvalukoista. Voisiko Suomessa jatkossa saada alennusta henkivakuutusmaksuista?

Entä voisiko Valio irrottaa terveyselintarvikkeet omaksi yksikökseen ja viedä sen pörssiin?