Ekonomisti: Ruoan alv-alesta luovuttava

Talous 9.8.2009 12:00

Jos elintarvikkeiden arvonlisäveroa alennetaan, myös ravintoloiden pitää saada vastaava helpotus, sanoo ekonomisti Niku Määttänen.

Niku MäättänenNiku Määttänen toimii kansantaloustieteen määräaikaisena professorina Helsingin kauppakorkeakoulussa. Hän kirjoittaa säännöllisesti Akateemiseen talousblogiin. Kuva Markus Pentikäinen


Keskustan ja kokoomuksen kansanedustajat kiistelevät siitä, onko elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen hyvä keino helpottaa pienituloisten asemaa. Mikä on ekonomistin näkemys, Niku Määttänen?

”Melkein kaikki ekonomistit ovat yhtä mieltä siitä, että ruoan alv:n alentaminen ei ole tehokasta tulonjakopolitiikkaa. Parempi olisi korottaa perusturvaetuuksia ja keventää pienituloisten työn verotusta.”

”On kyllä totta, että ruoan alv:n alentaminen auttaa pienituloisia enemmän kuin yleinen tasainen tuloveronalennus: pienituloisen kulutuksesta menee suurempi osa ruokaan kuin hyvätuloisen. Toisaalta alennuksesta menee suuri absoluuttinen rahamäärä keski- ja hyvätuloisille.

”Olisi ollut loogista antaa Sata-komitean tehtäväksi etsiä hyvä ratkaisu, kun kerran sen työnä on selvittää perusturvan uudistamista. Eiköhän se olisi keksinyt järkevää käyttöä puolelle miljardille eurolle, jotka alv-alennukseen nyt käytetään.”

Onko ruoan alv:n alentaminen tehokasta elvytystä?

”Ei ole. Hallitus on aikaistanut julkisia investointeja ja vauhdittanut myös yksityisiä investointeja määräaikaisilla verohelpotuksilla, mikä onkin ollut järkevää politiikkaa.”

”Jos taas halutaan vauhdittaa yksityistä kulutusta, pitäisi tehdä samalla tavalla kuin Iso-Britannia, joka alensi yleistä arvonlisäveroa pari prosenttiyksikköä määräajaksi eli vain täksi vuodeksi. Se vaikuttaa juuri tämän päivän kulutukseen, ja siitähän elvytyksessä on kysymys.”

Entä onko alv-alennus järkevä temppu valtiontalouden kannalta?

”Ei, se on lähinnä vastuuton. Se rahoitetaan ottamalla lisälainaa, joka tulee myöhemmin maksuun korkojen kanssa. Se lisää verotuksen vääristymiä ja aiheuttaa uusia ongelmia.”

Mitä ongelmia?

”Ravintolapalveluiden verokohtelu on selvä esimerkki ongelmista. Ruoan alv:n alentaminen suosii kaupasta ostettua ruokaa ravintolaruoan kustannuksella ja heikentää ravintoloiden työllisyyttä. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa on oikeassa vaatiessaan myös ravintolapalveluiden alv-kannan laskemista, jotta tällaista vääristymää ei syntyisi.”

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos julkaisi 2007 tutkimuksen, jonka mukaan ruoan alv:n alentaminen heikentää valtiontaloutta selvästi vähemmän kuin veronalennuksen hintalappu, koska tuotanto ja työllisyys kasvavat veronalennuksen ansiosta.

”Tämä laskelma on järkevä, ellei mitään muita veroja vastaavasti koroteta. Todellisuudessa se ei ole realistinen vaihtoehto.”

”Elintarvikkeiden alv:n alennus rahoitetaan lopulta kiristämällä muuta verotusta, mikä taas vähentää bkt:ta ja työllisyyttä ainakin yhtä paljon kuin alv-alennus niitä nostaa. Toimenpiteen todellinen hinta on siis vähintään kyseiset 500 miljoonaa.”