Ekonomisti: Ruoan alv-alesta luovuttava

Kustaa Hulkko
Talous 9.8.2009 12:00

Jos elintarvikkeiden arvonlisäveroa alennetaan, myös ravintoloiden pitää saada vastaava helpotus, sanoo ekonomisti Niku Määttänen.

Niku MäättänenNiku Määttänen toimii kansantaloustieteen määräaikaisena professorina Helsingin kauppakorkeakoulussa. Hän kirjoittaa säännöllisesti Akateemiseen talousblogiin. Kuva Markus Pentikäinen


Keskustan ja kokoomuksen kansanedustajat kiistelevät siitä, onko elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen hyvä keino helpottaa pienituloisten asemaa. Mikä on ekonomistin näkemys, Niku Määttänen?

”Melkein kaikki ekonomistit ovat yhtä mieltä siitä, että ruoan alv:n alentaminen ei ole tehokasta tulonjakopolitiikkaa. Parempi olisi korottaa perusturvaetuuksia ja keventää pienituloisten työn verotusta.”

”On kyllä totta, että ruoan alv:n alentaminen auttaa pienituloisia enemmän kuin yleinen tasainen tuloveronalennus: pienituloisen kulutuksesta menee suurempi osa ruokaan kuin hyvätuloisen. Toisaalta alennuksesta menee suuri absoluuttinen rahamäärä keski- ja hyvätuloisille.

”Olisi ollut loogista antaa Sata-komitean tehtäväksi etsiä hyvä ratkaisu, kun kerran sen työnä on selvittää perusturvan uudistamista. Eiköhän se olisi keksinyt järkevää käyttöä puolelle miljardille eurolle, jotka alv-alennukseen nyt käytetään.”

Onko ruoan alv:n alentaminen tehokasta elvytystä?

”Ei ole. Hallitus on aikaistanut julkisia investointeja ja vauhdittanut myös yksityisiä investointeja määräaikaisilla verohelpotuksilla, mikä onkin ollut järkevää politiikkaa.”

”Jos taas halutaan vauhdittaa yksityistä kulutusta, pitäisi tehdä samalla tavalla kuin Iso-Britannia, joka alensi yleistä arvonlisäveroa pari prosenttiyksikköä määräajaksi eli vain täksi vuodeksi. Se vaikuttaa juuri tämän päivän kulutukseen, ja siitähän elvytyksessä on kysymys.”

Entä onko alv-alennus järkevä temppu valtiontalouden kannalta?

”Ei, se on lähinnä vastuuton. Se rahoitetaan ottamalla lisälainaa, joka tulee myöhemmin maksuun korkojen kanssa. Se lisää verotuksen vääristymiä ja aiheuttaa uusia ongelmia.”

Mitä ongelmia?

”Ravintolapalveluiden verokohtelu on selvä esimerkki ongelmista. Ruoan alv:n alentaminen suosii kaupasta ostettua ruokaa ravintolaruoan kustannuksella ja heikentää ravintoloiden työllisyyttä. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa on oikeassa vaatiessaan myös ravintolapalveluiden alv-kannan laskemista, jotta tällaista vääristymää ei syntyisi.”

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos julkaisi 2007 tutkimuksen, jonka mukaan ruoan alv:n alentaminen heikentää valtiontaloutta selvästi vähemmän kuin veronalennuksen hintalappu, koska tuotanto ja työllisyys kasvavat veronalennuksen ansiosta.

”Tämä laskelma on järkevä, ellei mitään muita veroja vastaavasti koroteta. Todellisuudessa se ei ole realistinen vaihtoehto.”

”Elintarvikkeiden alv:n alennus rahoitetaan lopulta kiristämällä muuta verotusta, mikä taas vähentää bkt:ta ja työllisyyttä ainakin yhtä paljon kuin alv-alennus niitä nostaa. Toimenpiteen todellinen hinta on siis vähintään kyseiset 500 miljoonaa.”

Keskustelu

Hienoa, että esitetään asiallisia kommentteja. Olen kyllästymiseen asti lukenut sanomalehdistä, kuinka ruoan hinta tulee laskemaan. Nämä kommentit ovat tulleet jopa ravintola-alan ammattilaisilta! Hirvein kommentti on ollut s-ketjun ravintolapäällikön haastattelu, jossa hän sanoo koko ketjun panttaavan uusia ruokalistoja, koska ruoan hinta laskee! Meillä ainakin hinnat lasketaan verottomista hinnoista, joihin lisätään kerroin ja siihen sitten ravintolan alv 22%.
Kyseessähän on todellakin vain arvonlisäverokannan muuttaminen, joka pienentää valtion muutenkin hupenevan kassan varoja. Kuulun ilmeiseti niihin hyväosaisiin, joita ei todellakaan hetkauta, onko euron maitopurkista kannettava vero 17% vai 12%. Mutta jos valtiolta pois jäävä 500Me kerätään sitten taas esimerkiksi polttoaineveroina tai muuna minua ja montaa muuta koskettavana ”ylellisyysverona” alkaa pikku hiljaa hatuttamaan. Terveisiä vaan sinne etelän anorakkitakkisille viherpiipertäjille! Täällä pohjoisessa kun esimerkiksi oma auto ja sillä liikkuminen on välttämätön pakko, ei ylellisyys.
Olisi joskus hienoa kuulla päättäjien sanovan olleensa jossain asiassa väärässä, ja toimivan moraalisesti oikein. Nyt taitaa tämä politiikan tukirahajuttu vain sopivasti haudata meitä kaikkia koskevan verouudistuksen alleensa, harmi…

Jannitavinta on nahda miten hinnanlaennus tulee vaikuttamaan tarjouslenkkiin, tuohon Suomen kansan todelliseen kainalosauvaan. Terveysruokaan. Tehdaan kaikesta siita mita Lihapoikien Teurastamon kuukaussiivouksen yhteydessa rikkalaipoon jaa. Lasketaan se pari kertaa lihamyllyn lapi, jauhoja ja suolaa sekaan ja survotaan kortsuun. Jos condomium on jo kerran kaytetty sen arvokkuutta vastaavalla tavalla, saadaan juustolenkkia. Kaikki valuva mukana. Kun tama sitten poltetaan nuotiolla mustaksi niin etta lateksi muuttuu al dente, saadaan samalla terveydelle valttamatonta karsinogeenia.

Voi kun hinta pysyisi edes jollain tavoin siedettavana! Eihan Suomen suvea voida kuvitella ilman kunnon lenkkimakkaraa! Sita kun nauttii tuntemattomalta miehelta ostetun tarjousvotkan kera ja katselee nuotion aaressa sadeveden tippumista kuusen oksilta, on tunnelma taydellinen.
Ja ne kesayon aanet! Vesijettien miehekas murina kun nuoriso aloittaa jokaoiset kisansa lahijarvella! Naapurimokin jokaviikonloppuiset rentouttavat perhekeskeiset aanet kun isanta juovuspaissaan hakkaa eukkoansa! Ihan tassa herkaksi tulee!
Ja koko aika on hyva omatunto kun tietaa etta hyodyttaa Valtakunnan hyttystaloutta antamalla ihan vapaaehtoiseti hurmettaan noille pikku piipanoille.

Jos nyt tarjouslenkki on 6 euroa kilo, Valtion toimenpiteilla saataneen nahda etta hinta laskee 6,999 euroon.
Ja aina naristaan ettei Valtio muka ikina tee mitaan!