Raahe tahtoo romulaivat

Kaupunki yrittää pitää kiinni SSAB:n terästehtaasta. Yhdeksi konstiksi on keksitty isojen laivojen purkutelakan perustaminen.

talous 26.02.2021 06:00
Markus Ånäs
Bangladeshissa Sitakundon laivapurkamolla on tapahtunut lukuisia vakavia onnettomuuksia. Kuva vuodelta 2017.
Bangladeshissa Sitakundon laivapurkamolla on tapahtunut lukuisia vakavia onnettomuuksia. Kuva vuodelta 2017. © Yousuf Tushar/LightRocket/Getty Images

Raahen kaupunki haluaa Euroopan suurimmaksi laivojen romuttajaksi. Suunnitelmien toteutuessa SSAB:n terästehtaan viereen Raahen satamaan rakennettaisiin iso nykyaikainen purkutelakka.

Hankkeen taustalla on kaupungin halu turvata tehtaan jatko. Purkamoille on taas kysyntää, koska EU on kiristänyt laivayhtiöiden vaatimuksia purkutoiminnassa ilmenneiden ympäristö- ja ihmisoikeusongelmien takia.

Ikääntyneet laivat on ajettu tyypillisesti Aasian maiden hiekkarannoille, joilla ne puretaan alkeellisissa olosuhteissa.

Vuosittain noin tuhat suurta eurooppalaista valtamerialusta myydään romutettavaksi. Yli 70 prosenttia päätyy Intian, Bangladeshin tai Pakistanin rannoille, loput Kiinaan ja Turkkiin.

Purkutyötä tekevät usein ammattitaidottomat työntekijät puutteellisin välinein. Työssä voi vapautua vaarallisia aineita, joille työntekijät altistuvat.

Sisältö