Donald Trump, olepa kuulolla! Nyt kannattaisi soittaa Juha Sipilälle!

Uutisanalyysi: Sipilän finanssisijoituksiin ei liity esteellisyysongelmaa.
Kustaa Hulkko
Talous 22.12.2016 12:38

Tuleva presidentti Donald Trump on luvannut luopua liiketoiminnastaan jääviysongelmien vuoksi.
Kukaan ei kiistä, että Trumpin esteellisyys on todellinen ongelma. Hän hallitsee globaalia kiinteistöimperiumia.
USA:n lainsäädäntö ei edellytä, että presidentti luopuisi omistuksistaan virkakautensa aja…

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Ei kai USA:n presidentti sentään luovu omistuksistaan virkautensa ajaksi ? Luultavasti hän siirtelee ja peitteleekin omistuksensa osia ja ennen muuta välttää narahtamasta kiinni sellaisista päätöksistään tai päätöksiin osallistumisista, jotka voisi tulkita esimerkiksi sisäpiirikytköksen kaltaiseen suhmurointiin itsensä, perheensä tai sukunsa hyväksi.
Trumpina en kaipaisi neuvoa Sipilältä – en ainakaan ennen kuin Pm:n suorat ja epäsuorat sidokset mm. Terrafameen selvitetään.
Isot kinkkut kypsyvät aikanaan, kunhan esimerkiksi julkinen sanaa huolehtii uunin lämpöisenä pitämisestä.

Ihmettelen Kustaa Hulkon artikkelia Sipilän sidonnaisuusilmoituksen lainmukaisuudesta. Joku ei nyt täsmää maatiaisjärjen käytön kanssa.

Hulkko kirjoitti, että, koska Sipilä ilmoitti rahasto-omistuksensa, eikä voi itse vaikuttaa rahaston sijoituspätösiin hän on vapaa toimimaan pääministerinä myös talousasioissa.

Sipilä tietää kuitenkin liki ajantasaisesti mihin hänen omaisuutensa on sijoitettu. On helppo ajatella tilannetta, että Suomen pääministeri järjestelee yhteiskunnan toimilla ja varoilla tukea näille rahaston kautta itse osaomisteisille yhtiöille. Valtion tilaus sinne, valion tilaus tänne. Sopimus yhteikunnan kanssa sinne. sopimus tänne. Tälläisellä kyetään varmasti vaikuttamaan kyseisten yhtiöiden osakkeiden eli siis Sipilän omaisuuden arvoon.

Koska Sipilän omaisuus on sijoitettu rahastoon, jonka omistus on laajalti hajautettu Suomen talouselämään,päätökset vaikuttavat liki kaikkien osakkeiden, siis myös Sipilän omaisuuden arvoon. Tältä kannalta ajatellen Sipilän tulisi jääviyssyistä kieltäytyä kaikesta Suomen talouteen vaikuttavasta päätöksen teosta.

Hulkka kertoi ettei Sipilän ole lain mukaan tarpeen kertoa omaisuutensa arvoa. Näin varmaan laki määrää. Tämä tarjoaa toisen mahdollisuuden päämisterille ansiottomaan tuloon. Oletetaan Sipilän sijoittaneen pääosan omaisuudestaan johonkin rahastoon ja vain murusia muihin. Tällöin Sipilä voi vaikuttaa omaisuutensa arvoon vaikuttamalla vain yhden rahaston omistamien osakkeiden arvoon. Kansa, media ei ymmärrä seurata vain tätä yhtä yhtiöitä, johin Sipilän omistus on keskittynyt. Täten Sipilä voi salata toimiensa todelliset vaikutukset omistukseensa.

En ole rahastosijoittaja, mutta haluaisin tietää voiko kansa, media päätellä Sipilän antamista tiedoista yhtiökohtaisesti ne yhtiöt, joita Sipila osaomistaa? Jos ei voi, niin koko ilmoituksella ei ole tarkoituksenmukaista vaikutusta.

Sipilän vakuutuskuori on Nordea Private Capitalin tuottokori,jonka kehitystä ja sisältöä voi seurata julkisesti pankin verkkosivuilta.Tämä on ilmoitettu viimeksi maaliskuussa 2016 ministerin sidonnaisuusilmoituksesssa,joka löytyy valtioneuvoston kotisivulta.Joku aika sitten Sipilä antoi blogissaan linkin tähän tuottokoriin.Puheet salaperäisestä vakuutuskuoresta jatkuvat ja niitä ylläpidetään poliittisista syistä.