Asuntoluottopankkeja kansallistettiin USA:ssa: markkinat riemastuivat päätöksestä

Talous 8.9.2008 05:24

Markkinat ovat reagoineet myönteisesti Yhdysvaltain hallituksen päätökseen ottaa haltuunsa maan suuret asuntoluottopankit. Finanssiturbulenssi ei kuitenkaan ole vielä ohi. Sosialisoinnin seuraukset jäävät USA:n uuden presidentin hoidettavaksi.Tokio 080908

Tokiolaisia pörssikurssien loisteessa 8. syyskuuta 2008.

Pörssikurssit ovat nousseet voimakkaasti tänä aamuna Aasiassa. Myös New Yorkin arvopaperimarkkinoilla futuurit ovat kohonneet selvästi.

Yhdysvaltain hallitus otti haltuunsa eilen Fannie Mae- ja Freddie Mac -asuntoluottopankit, joita uhkasi konkurssi asuntolainakriisin vuoksi.

Japanin valtiovarainministeri Bunmei Ibuki sanoo olevansa tyytyväinen Fannie Maen ja Freddie Macin kansallistamiseen. Hänen mukaansa päätöksellä on myönteinen vaikutus maailmantalouteen, sillä se merkitsee vakautta Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoille.

Tokion pörssi on ollut aamulla runsaan kolmen ja puolen prosentin nousussa. Suuret pankit kuten Mitsubishi ja Mizuho ovat loikanneet ylöspäin yli kymmenen prosenttia.

Laajempi Aasian ja Tyynenmeren alueen pörssi-indeksi on edennyt neljä prosenttia.

Bush perusteli
haltuunottoa

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin mielestä kriisin ajautuneiden asuntoluottojättien ahdinko aiheutti maan taloudelle riskin, jota ei voitu enää hyväksyä.

Bushin mukaan päätös Fannie Maen ja Freddie Macin haltuunotosta oli perusteltu laajemman rahoituskriisin estämiseksi. Hän arvioi, että raskaasti tappiolliset yhtiöt eivät voineet enää toimia turvallisella pohjalla.

Kahden kriisipankin osuus Yhdysvaltain koko asuntorahoituksesta on noin puolet.

Obama ja McCain
varovaisia

Yhdysvaltain demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Barack Obama sanoo, että jonkinlainen puuttuminen suurten asuntoluottolaitosten kriisiin on tarpeen. Hänen mukaansa toimenpiteiden pitää tähdätä maan talouden vahvistamiseen ja veronmaksajien suojelemiseen.

Myös republikaanisen puolueen presidenttiehdokas John McCain pitää oikeana askeleena ottaa asuntoluottolaitokset valtion haltuun. Hän syytti kuitenkin järjestelmää siitä, että veronmaksajat saavat kantaa riskit, vaikka pankit ovat saaneet nauttia voitoista.

Fannie Maen ja Freddie Macin sosialisoinnin seuraukset jäävät marraskuussa valittavan Yhdysvaltain uuden presidentin hoidettavaksi.

Korkman: Ei suoraa
kytkentää Suomeen

Yhdysvaltain hallituksen päätöksellä ottaa asuntoluottojätit Fannie Mae ja Freddie Mac haltuunsa tuskin on suurta vaikutusta Suomen talouteen. Näin arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Sixten Korkman.

”En pysty mitään suoraa kytkentää näkemään Suomen osalta. Sitä kautta kyllä välillisesti vaikuttaa, että globaalinen finanssitilanne pysyy paremmin hallinnassa”, Korkman kertoi sunnuntai-iltana.

Korkmanin mukaan liittovaltion ratkaisua osattiin odottaa markkinoilla, koska Fannie Maen ja Freddie Macin talousahdinko on jatkunut jo pitkään.

”Odotettu, merkittävä ja hyvä uutinen. Vaikka valtavasta lainamäärästä johtuen on yhä luottamuspulaa, maailman rahoitusjärjestelmä ei nyt ajaudu uusiin, suuriin ongelmiin. Tosin ei tämä finanssiturbulenssi vielä ole ohi”, Korkman sanoi.

Korkman uskoo, että ainakin aluksi talousmarkkinoilla tapahtuu vakaantumista.

”Jos liittovaltio kerran ottaa riskit omalle kontolleen, niin valtion haltuunotto on parempi, vaikka omistajien pitää menettää rahansa. Ei pitäisi olla niin, että sosialisoidaan vain riskit ja jätetään voitot yksityisille”, Korkman mietti.

Suomen Pankin rahoitusmarkkina- ja tilasto-osaston päällikkö Kimmo Virolainen puolestaan sanoi, että toistaiseksi on liian aikaista arvioida, miten toimien vaikutukset heijastuvat Eurooppaan.

”Selvää on, että sitä yleistä hermostuneisuutta, mitä markkinoilla on, ei tämä sitä ainakaan vähennä.”

Teksti
STT-Reuters
STT-Reuters-AFP
Maunu Anhava, STT
SK netin toimitus

Kuva
Koji Sasahara AP / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Asuntoluottokriisin juurilla (SK netti 17.7.2008)
Kupla joka puhkesi (SK netti 24.8.2007)
Totuus hiipii esiin (SK netti 24.8.2007)