Pakko uudistua

Suomen metsäteollisuuden ongelmana on tuotannon arvon pienentyminen käytettyä puukuutiota kohti. Laskusuunta jatkuu, sanoo Euroopan metsäinstituutin apulaisjohtaja Lauri Hetemäki.

Talous 01.09.2020 12:36
Mikko Niemelä
Metsäyhtiö UPM:n Kaipolan paperitehdas Jämsässä 27. elokuuta 2020.
Metsäyhtiö UPM:n Kaipolan paperitehdas Jämsässä 27. elokuuta. © Jussi Nukari/Lehtikuva

Onko Suomen metsäteollisuus onnistunut uusiutumaan? Kysymys askarruttaa hallitusta, oppositiota, ay-liikettä ja koko metsäalaa.

”On ja ei. On siinä mielessä, että uusia investointeja on tehty uusiin tuotteisiin, kuten sellun ja ligniinin jatkojalostukseen”, sanoo Lauri Hetemäki, joka toimii Euroopan metsäinstituutin apulaisjohtajana.

Avainsana onkin monipuolistuminen. Kun metsäteollisuus viimeisen 50 vuoden aikana on keskittynyt painopapereihin ja sahatavaraan, jatkossa tuotteiden kirjo tulee olemaan huomattavasti laajempi.

”Siitä on jo merkkejä nähtävissä, kuten tekstiiliteollisuuteen liittyvät hankkeet, lisääntyvä kiinnostus ligniinin käyttöön hartseissa, liimoissa, biomuoveissa ja polyuretaaneissa”, Hetemäki luettelee.

Monet investoinnit ovat vielä pilottivaiheessa, ja tuotanto on pientä. Muutos kohti massatuotantoa vie aikaa, jopa useita vuosia.

Sisältö