Ampparit.com-uutisportaalin suosikki: Ei Big Brother -juttuja

Talous 22.2.2010 16:30

Ampparit.com kokoaa suomalaisten nettilehtien otsikot yhdelle sivulle. Siitä nauttii yhä useampi uutisten suurkuluttaja.

Ampparit Florian Berger, harjoittelijat Andrei Kramarev ja Anton Mozgovoy sekä Petteri Hannonen ovat miehet Ampparien takana. Kuva Johanna Kokkola

Moni uutisfriikki on lisännyt Ampparit nettiselaimensa kirjanmerkkeihin. Suomenkielisten verkkolehtien uudet otsikot päivittyvät neljävuotiaaseen portaaliin automaattisesti hakurobotilla, jonka kolmekymppiset joensuulaiset Petteri Hannonen ja Florian Berger kehittivät itse.

Nettikännyköillä on vuodesta 2006 voinut lukea uutisotsikoita Ampparit Lite -portaalin kautta.

Nyt järjestelmä seuraa kaikkiaan 168:aa verkkomediaa. Klikatuimmat otsikot kertovat yleensä, mitä tämän tai tuon tähtösen kaula-aukosta taas kerran melkein näkyy.

”Viihdeuutisia on paljon enemmän kuin alussa, mutta asiaakin on onneksi yhä”, kertoo toimitusjohtaja Hannonen.

”Nyt ihmiset myös räätälöivät itselleen sopivan uutispalvelun tai lukevat esimerkiksi vain itseään kiinnostavista urheilulajeista”, Hannonen sanoo.

”Ylivoimaisesti suosituin suodatus on ollut Ei Big Brotheria -suodatin.”

Ampparit sai alkunsa Hannosen solukämpän nurkassa. Pari vuotta sitten siitä tuli Hannosen ja Bergerin päätoimi. Joensuun torin laidalle muutettiin runsas vuosi sitten.

”Helsingissä käyn noin kerran kuussa. Muuten yhteydenpito sujuu puhelimella ja netin kautta”, Hannonen toteaa.

Vuoden 2006 lopulla palvelua käytettiin TNS Metrix -seurannan mukaan noin 60 000 eri koneelta viikossa. Tämän vuoden alussa viikkokävijöitä oli 185 000.

Verkkolehdet pääsevät ampparit.comiin vasta muutaman kuukauden seurannan jälkeen. Mukaan ei tahdota lehtiä, joiden otsikot ovat vanhoja tai vain mainostavat lehden paperiversion sisältöä.

”Kun käyttäjät ovat tyytyväisiä, myös lehdet ovat tyytyväisiä”, Hannonen sanoo.

Toiminta rahoitetaan mainoksilla ja Witpik-seurantapalvelulla, joka kokoaa yrityksiä ja yhteisöjä kiinnostavat nettiotsikot ja blogimerkinnät yhteen 200-300 euron kuukausimaksulla. Asiakkaita on parisataa.

Tammikuussa Ampparit Oy laajeni itänaapuriin; nyt Witpik seuraa myös venäjänkielisiä aineistoja.

Teksti Minna Kontkanen