Tällainen on Alexander Stubb: Entisessä maajoukkuetason golfarissa on suorasukaisuutta

SK:n arkistoista: Entinen EU-virkamies eteni kymmenessä vuodessa Suomen vaikutusvaltaisimmaksi poliitikoksi.
Kotimaa 10.6.2016 14:10
Alexander Stubb. © Petri Kaipiainen

Puheenjohtaja Alexander Stubbin ura suomalaisessa politiikassa on ollut jyrkkä.

Julkisuteen Stubb nousi 2004, kun hän pääsi Euroopan parlamenttiin käytännössä vailla mitään näyttöjä politiikassa. Kotimaanssa ura alkoi suoraan huipulta.

Stubbin edeltäjä Jyrki Katainen avasi Stubbille oven kotimaan kammareihin. Katainen pakotti tekstiviestikohussa ryvettyneen Ilkka Kanervan eroamaan ulkoministerin tehtävästä, ja Stubb loikkasi Brysselistä valtioneuvoston jäseneksi.

Puheenjohtaja Stubb tuli politiikkaan samalla tavalla sivusta kuin keskustan Juha Sipilä. Puoluejohtajana Stubb on kuitenkin selvästi kokeneempi kuin Sipilä 2012, jolloin tämä valittiin keskustan puheenjohtajaksi.

Eduskuntaan Stubb valittiin 2011 Uudeltamaalta. Euroopan parlamenttiin toukokuussa valittu Stubb ei ota paikkaansa, jonka perii kokoomuksen ensimmäinen varameppi Petri  Sarvamaa.

Kokoomuksen sisällä Stubb sijoitetaan ääriliberaaliksi. Hänen arvonsa ovat puolueen vasemmassa laidassa. Stubbin politiikan linja on kuitenkin vielä kirjoittamatta.

Kampanjansa aikana Stubb joutui perehtymään talous- ja sisäpolitiikkaan. Hän teki puoluetovereita ja ammattiyhdistysliikettä kauhistuttaneita avauksia. Veroasteen Stubb pudottaisi 39 prosenttiin. Ay-liike säikähti, kun Stubb vaati työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista.

Stubb on himourheilija, jolla on urheilijan kunto ja asenne. Entisessä maajoukkuetason golfarissa on samankaltaista suorasukaisuutta kuin useilla politiikkaan siirtyneillä urheiljioilla. Sellaista ovat esimerkiksi Marjo Matikainen-Kallström (kok), Anssi Rauramo (kok), Juha Mieto (kesk) ja Juha Väätäinen (ps).

Stubb on pystynyt usein kiertämään julkisuuden karikot. Suurin törmäys tuli, kun hän käytti alatyyliä vähätellessään Pohjoismaiden neuvoston toimintaa ja merkitystä.

Espoolainen Stubb on väitellyt Lontoossa filosofian tohtoriksi. Hän on naimisissa asianajaja Suzanne Innes-Stubbin kanssa. Pariskunnalla on kaksi kouluikäistä lasta. Stubbin isä on tunnettu jääkiekkovaikuttaja Göran Stubb.

 

Juttu julkaistu ensi kerran 14. kesäkuuta 2014.

Kokoomuksen puoluekokous järjestetään viikonlopun aikana Lappeenrannassa. Stubbin puheenjohtajuuden haastavat Petteri Orpo ja Elina Lepomäki.