Marjaan siitä!

Joka kesä suomalaisia valistetaan pontevasti ja syyllistävään sävyyn poimimaan marjoja, etteivät ne mätäne metsiin. Mutta me keräämme niitä jo kymmeniä miljoonia kiloja vuosittain.

Kotimaa 14.08.2020 06:00
Teksti Virpi Salmi kuvat Marjo Tynkkynen

Laulaja Suvi Teräsniska istuu mustikanvarpujen ympäröimällä mättäällä, katsoo suoraan kameraan ja artikuloi selkeästi: ”Mä haastan sut keräämään marjat talteen. Tuu mukaan, nautitaan kesän sadosta.”

Tv-mainos on sokerivalmistajan, mutta sen yleishyödyllistä viestiä toistellaan näinä aikoina kaikkialla: suomalainen, mene metsään ja kerää marjoja.

Jos et vielä tiennyt, niin marjat ovat terveellisiä, ne ovat ilmaisia, niitä keräämällä saa liikuntaa ja niitä myymällä voi ansaita verovapaata rahaa.

Media kertoo marjanpoiminnan hyödyistä opettavaisia tarinoita. 17-vuotias Ekku osti itselleen käytetyn mersun mustikanpoiminnasta saaduilla rahoilla (Ilta-Sanomat 15.7.). Keskisuomalainen kertoi Pentistä, joka tienasi viime kesänä marjoilla 6 500 euroa (14.7.) ja jyväskyläläisistä Mi Rehistä ja Dar Mehistä, jotka maksoivat asuntonsa käsirahan marjanpoimintarahoilla (14.7.).

Avainsanat
Sisältö