Syyttäjä Semin uhkailu videoitiin

Kotimaa 10.9.2008 12:01

Keskusrikospoliisi otti videolle tilanteen, jonka kihlakunnansyyttäjä Marianna Semi on kokenut uhkailuksi. Lupa videointiin kysyttiin Semiltä itseltään. Video toimitettiin keskusrikospoliisista perjantaina valtakunnansyyttäjänvirastoon.Marianna Semi 050908

Espoon kihlakunnansyyttäjä Marianna Semi kuvattuna televisiosta YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelmassa 4. syyskuuta 2008.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Semi vaatii videolla, että kassakaappi avataan. Poliisi kieltäytyi tästä. Kassakaapissa piti olla asiakirjoja, joista olisi voinut selvitä poliisin tietolähteiden nimiä. Semi tutki Vantaan poliisien ja keskusrikospoliisin epäiltyjä virkarikoksia.

Semille kerrottiin tilanteessa mitä seurauksia saattaa olla sillä, jos kassakaappi avataan ja sieltä paljastuu tiettyjä nimiä. Voimassaolevien säännösten mukaan poliisin ei tarvitse antaa tietoja tietolähteistään. Vain oikeus voi määrätä poliisin luovuttamaan tällaisia tietoja.

Semin vaatimus kassakaapin avaamisesta ja tietolähteiden paljastamisesta sekä kotietsintä keskusrikospoliisiin on hyvin poikkeuksellista.

Eräs tilanteen hyvin tunteva henkilö kertoo, että poliisi on saattanut katsoa vain varoittaviksi lausumiksi sananvaihdon, jonka Marianna Semi koki uhkailuksi. Asetelma ei muistuttanut rikosoikeudellista uhkatilannetta.

Semi oli keskustellut asiasta jo samana päivänä aikaisemmin krp:n tiloissa Vantaalla. Paikalla oli tuolloin useita krp:n johtoon kuuluvia henkilöitä. Vantaalta Semi oli siirtynyt toiseen paikkaan, jossa kassakaappi fyysisesti sijaitsi.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske vahvistaa, että Marianna Semi kertoi hänelle videoinnista jo kesäkuussa. Videota ei tuolloin pyydetty virastoon, jolla oli jo seikkaperäinen käsitys tapahtumista. Tutkintapyyntöä ei katsottu tarpeelliseksi.

Kihlakunnansyyttäjä Marianna Semi kertoi viime viikolla Ylen Silminnäkijä-ohjelmassa häneen kohdistuneesta uhkailusta.

Teksti
Pekka Anttila

Kuva
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Syyttäjä Marianna Semi koki krp:n johdon uhkaavana (SK netti 5.9.2008)
Huumepoliisijuttu: Helsingin poliisikomentaja huolissaan tutkinnan venymisestä (SK netti 15.8.2008)
Ministeriö tuhosi huumepoliiseja koskevat nauhoitukset (SK netti 30.7.2008)
Huumepoliisijutun tietovuodon tutkinta keskeytettiin (SK netti 6.5.2008)
Oikeuskanslerille kaksi kantelua huumepoliisien tutkinnasta (SK netti 14.2.2008)
Huumepoliisien jutussa epäiltynä myös krp:n ex-pomo (SK netti 28.1.2008)
Huumepoliisijutussa taas tutkintapyyntö (SK 8/2008)
Huumepoliisijuttu levisi myös krp:hen (SK 5/2008)
Huumepoliisijutussa tutkitaan nyt tietovuotoa (SK 4/2008)
Poliisien valtataistelu (SK 3/2008)