Syntisen seksuaalinen juhannus ei ole myytti: Keskikesän valo näkyy syntyvyydessä

ValoStereotypian mukaan suomalainen on talvella synkkä, estynyt ja epäseksuaalinen, mutta muuttuu lyhyen kesän pitkien päivien aikana lähes toiseksi ihmiseksi.

Mielikuvat syntisen seksuaalisesta juhannuksesta eivät ole myytti. Jo 1960-luvulla tutkijat tekivät huomioita syntyvyyden vuodenaikaisesta vaihtelusta.

Yllättävää kyllä edes ehkäisymenetelmien parantuminen ja suunnitelmallisempi asennoituminen perheen perustamiseen ei ole tasoittanut vuodenaikojen välistä vaihtelua. Duodecim-lehden mukaan vielä nytkin kuukausittainen syntyvyys on runsaimmillaan kevätkuukausina.

Tilastokeskuksen aineiston mukaan esimerkiksi vuosina 1987-2004 lapsia syntyi maaliskuussa keskimäärin 5 441 ja marraskuussa 4 619.

Ilmiö liittyy varsinkin valon määrään ja on erityisen voimakas Suomessa. Eräässä keskieurooppalaisessa tutkimuksessa eroja eri kuukausina syntyneiden määrässä ei havaittu.

Teollistuneissa maissa perheiden lapsimäärä pienenee, äidit vanhenevat ja keinohedelmöitys yleistyy. Nämä tekijät saattavat tehdä valon vaikutuksen havaitsemisen vaikeaksi.

Suomessa valoisuuden vuodenaikainen vaihtelu on myös merkittävästi Keski-Eurooppaa suurempi.

Kuva Moodboard / Skoy.