Ukko-Pekka ja maisteri

P. E. Svinhufvud ja yksityissihteeri Erkki Räikkönen tekivät yhdessä töitä kesän 1928. Välillä Ukko-Pekka latasi aseensa ja Räikkönen kameransa. Kuvat löytyivät 86 vuotta myöhemmin.

Kotimaa 10.07.2020 06:00
Teksti Risto Lindstedt kuvat Erkki Räikkönen ja Museovirasto
Ellen Svinhufvud vastasi puutarhasta, ryytimaasta, lampaista ja kanoista. Pehr Evind vastasi itsenäisesti lipusta ja kyläläisten lakiavusta.
Ellen Svinhufvud vastasi puutarhasta, ryytimaasta, lampaista ja kanoista. Pehr Evind vastasi itsenäisesti lipusta ja kyläläisten lakiavusta.

Valokuvaa ei ole todisteena, mutta tilanne on hahmoteltavissa. Eräänä alkukesän päivänä 1928 Luumäen asemalaiturille laskeutui Helsingin junasta herraksi tunnistettava mies. Hän oli 28-vuotias Erkki Räikkönen, vuotta aikaisemmin filosofian maisteriksi valmistunut.

Räikkösellä oli useampi pakaasi, kamera ja huolellinen määrä filmirullia. Poikamies aikoi viettää koko kesän Pehr Evind Svinhufvudin ja tämän puolison Ellenin vieraana Kotkaniemen kartanossa. Isäntä oli kehottanut Erkkiä ottamaan mukaansa arkisempiakin vaatteita vesillä ja metsissä kulkemista varten. Laajasta puutarhasta ja ryytimaista ei ollut ollut puhetta, ne kuuluivat Ellenin, Mammaksi kutsun, hallintaan.

Kyytimiehenä oli todennäköisesti tilanhoitaja Reetu Virtanen, joka nosteli pakaasit kiesiin. Kotkaniemeen oli kuutisen kilometriä. Hevonenkin tunsi aseman ja kotikartanonsa välisen tien hyvin, sen verran usein se oli näitä keikkoja kavioinut ja herroja kyysännyt.

Sisältö