Suututetaan EU niin, ettei lisäaikaa heru – Näin kovimman linjan brittipoliitikot aikovat varmistaa, että brexit toteutuu

Selän kääntäminen EU-parlamentin puhemiehelle oli esimerkki kovan linjan brexiteerien harrastamasta provosoinnista.

Brexit
Teksti
Mika Horelli
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kun Euroopan parlamentin avajaisistunnossa 2. heinäkuuta kajahti soimaan EU:n virallinen hymni, Ludwig van Beethovenin Oodi ilolle, Nigel Farage ja 28 muuta brexit-puolueen edustajaa käänsivät selkänsä.

Brexit-meppien käytöstä pidettiin lapsellisena. Sosiaalisessa mediassa mielenilmausta verrattiin vuoteen 1926 ja siihen, miten natsipuolueen jäsenet tekivät saman Saksan valtiopäivien Reichstagin puhemiehelle Berliinissä.

Monet kommentoijat toivottivat briteille tervemenoa Euroopan unionista, mitä nopeammin, sen parempi.

Ja juuri sitä brexit-puolueen edustajat halusivatkin.

 

Jo viime keväänä arkkibrexiteeri, konservatiivipuolueen kansanedustaja ja EU-vastaisen European Research Groupin puheenjohtaja Jacob Rees-Mogg vaati, että eron pitkittyessä brittien tulisi häiritä kaikkea mahdollista päätöksentekoa EU:ssa.

Ajatuksena on varmistaa EU-eron toteutuminen lokakuun 2019 lopussa – vaikka sitten ilman sopimusta. Brexiteerit ajattelevat, että jos brittien käytös turhauttaa muun Euroopan, puheet jatkoajasta tai uusista ratkaisuista unohtuvat.

Faragen ja Rees-Moggin pahin painajainen olisi uusien vaalien tai toisen kansanäänestyksen järjestäminen, koska kumpikin voisi johtaa koko brexitin peruuntumiseen. Lukuisissa viimeaikaisissa mielipidemittauksissa EU-eron vastustajat ovat olleet niskan päällä.

Nykyinen eropäivä lokakuun lopussa on kuitenkin jo niin lähellä, että vaalien tai kansanäänestyksen järjestäminen vaatisi jälleen uutta lykkäystä.

Jatkoajan myöntäminen edellyttää puolestaan EU-maiden yksimielisyyttä. Varsinkin Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kärsivällisyys on alkanut ehtyä jo kauan sitten.

EU-maat voivat kuitenkin joutua valitsemaan, saako Farage kumppaneineen tahtonsa läpi vai onko Euroopan nieltävä kiukkunsa ja annettava hallittua brexitia tai sen peruuttamista hakevalle brittienemmistölle vielä mahdollisuus.

 

Väistyvä pääministeri Theresa May on luvannut, että britit osaavat käyttäytyä sivistyneesti tynkä-parlamenttikaudella ennen EU-eron toteutumista.

Mayn lupauksilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, sillä sen enempää hän kuin hänen seuraajansakaan eivät voi suitsia brexit-puolueen edustajien tekemisiä.

Euroopan parlamentissa niin Brexit-puolueen kuin muidenkin EU-vastaisten puolueiden toimintatavat kuitenkin tunnetaan.

Siksi parlamentin suurimmat ryhmittymät ovat sopineet keskenään niin kutsutusta ”cordon sanitaire” eli poliittisesta ulossulkemiskäytännöstä. Sitä käytetään sellaisia puolueita vastaan, jotka pyrkivät parlamentissa lähinnä häiritsemään sen työskentelyä sisältä käsin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi valiokuntien puheenjohtajiksi tai muihin vastuullisiin tehtäviin ei valita lainkaan Brexit-puolueen tai parlamentin viidenneksi suurimman, oikeistopopulistisen Identiteetti ja Demokratia -ryhmän edustajia.

Ulossulkemista perustellaan sillä, että Brexit-puolue tai ID-ryhmä ovat itse tehneet selväksi, ettei niitä kiinnosta viedä eteenpäin omia poliittisia tavoitteitaan parlamentin sääntöjen puitteissa vaan ne pyrkivät kaikin tavoin kampittamaan parlamentin työtä osoittaakseen kannattajilleen, että EU ei toimi.

Esimerkiksi lakialoitteiden tai budjetin hyväksymisen jarrutus olisi paljon helpompaa valiokunnan puheenjohtajan kuin rivijäsenen paikalta.