Surmaaja on aivokuollut

Kotimaa 7.11.2007 17:47

Hallituslähteistä kerrottiin SK netille, että Jokelan surmaaja on aivokuollut. jokela

Hallitus sai iltakoulussaan tuoreltaan viranomaisilta selvityksen Jokelan koulusurmista.

18-vuotias abiturientti surmasi puolenpäivän aikoihin koulunsa rehtorin ja seitsämän koulutoveriaan, viisi poikaa ja kaksi tyttöä. Nuorukainen ampui myös itseään ja hallituslähteiden mukaan hän on aivokuollut.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) oli iltakoulun jälkeen vielä haluton arviomaan surmien syitä ja taustoja tarkemmin ennen kuin tutkimukset asiasta ovat valmistuneet. Hän epäilee, etteivät surmaajan motiivit selviä ehkä koskaan.

”Tämä jättää hyvin syvän viillon meidän turvallisuudentunteeseen”, synkkäilmeinen pääministeri sanoi hallituksen yhteisessä tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Vanhasen lisäksi paikalla olivat sosiaaliministeri Liisa Hyssälä (kesk), peruspalveluministeri Paula Risikko (kok), oikeusministeri Tuija Brax (vihr), kulttuuriministeri Stefan Wallin (r), sisäministeri Anne Holmlund (kok) ja opetusministeri Sari Sarkomaa (kok).

Sarkomaa kertoi olleensa paikalla Jokelassa ja tavanneensa paikallisia opettajia ja viranomaisia.

”On tärkeää, että kriisityö siellä (Jokelassa) jatkuu.”

Sarkomaa suositti myös, että Jokelan tapahtumia käsitellään kaikissa Suomen kouluissa. Vastuu siitä kuuluu miniserin mielestä rehtoreille.

Hallistus suosittelee myös Suomeen suruliputusta huomiseksi.

Hallituksen selvitykset ja jatkotoimet Jokelan tapahtumien johdosta ovat vasta valmisteltavana. Kukaan ministereistä ei esimerkiksi eilen halunnut ottaa kantaa Suomen aselakeihin ja siihen, onko esimerkiksi käsiaseita liian helppo hankkia.

Teksti Pekka Ervasti
Kuva Kaisa Rautaheimo

Katso video Jokelan koulukeskuksesta:

Siirry kuvagalleriaan