Suomi tukee mittavasti kulttuuriyhdistystä, jonka johdossa on Kremlin asiaa liputtava liikemies

Venäläinen Kulttuuridemokraattinen Liitto on saanut muun muassa Taiteen edistämiskeskukselta avustuksia konserttien ja lastenleirien järjestämiseen.
Kotimaa 17.2.2021 14:31
Iltalehti kuvasi Kyösti Kosloffin Liike Nytin yleisötilaisuudessa helsinkiläisessä yökerhossa syyskuussa 2018. © Olli Waris/Iltalehti

Liikemies Kyösti Kosloff, 60, tukee vahvasti Kremlin politiikkaa. Samaan aikaan hänen johtamansa Venäläinen Kulttuuridemokraattinen Liitto -yhdistys (VKDL) saa satojen tuhansien eurojen vuosittaiset julkiset tuet Suomessa.

Helsinkiläinen Kosloff on venäläisen emigranttisuvun vesa, joka on asunut pitkään Venäjällä ja opiskellut ekonomiksi Plehanov-instituutissa Moskovassa. Vuodesta 1994 lähtien hän pyöritti Venäjän-kauppaa käynyttä Finersys-yhtiötä, jolla ei viime vuosina ole enää ollut liiketoimintaa.

VKDL:n hallitukseen hän palasi syksyllä 2018, ja vuoden 2020 alussa hänestä tuli yhdistyksen puheenjohtaja. VKDL:llä on viime vuosina ollut noin sata maksavaa jäsentä.

Yhdistys perustettiin sotien jälkeen 1945 voittajavaltioita edustaneen, neuvostoliittolaisten hallitseman valvontakomission tuella. Komissio valvoi Moskovan välirauhansopimuksen toimeenpanoa Suomessa 1944–1947, ja sitä kutsuttiin myös varjohallitukseksi.