”Suomi toiseksi” räjäytti pankin: America first, Finland second -videota on katsottu pian 10 miljoonaa kertaa

Suomalaisten huumorintajua on kehuttu maailmalla.
Kotimaa 14.2.2017 15:52

Ruutukaappaukset suomeksi ja englanniksi tekstitetyistä Suomi toiseksi -videoista.

Trumpille naljaileva America First, Finland Second -video ponnahti viraalihitiksi.

Muun muassa Darudesta, sisällissodasta ja pimpsahtavan näköisestä ruuasta vitsailevalla videolla on tällä hetkellä lähes kymmenen miljoonaa näyttökertaa.

Ylen TV2:lla esitettävän Noin viikon uutiset -ohjelman tiimiä hymyilyttää. Tällaisia videoita ei tehdä joka päivä.

”Kyllähän se mieltä lämmittää, että videota on katsottu ja jaettu paljon”, kertoo ohjelman tuottaja Juha Lahti.

Kehuja ja palautetta on tullut niin Suomesta kuin rajojen ulkopuoleltakin. Näyttökertoja on pian tuplasti sen verran kuin Suomessa asukkaita. Facebookissa videota on jaettu 120 000 kertaa, kommentteja on 10 000.

Mikä selittää suosion?

”Suomalaiset tykkäävät, kun Suomesta vitsaillaan. Näköjään ulkomaalaisetkin tykkäävät siitä.”

Yllä noin viikon uutisten video englanninkielisillä teksteillä. Jos haluat katsoa suomeksi tekstitetyn videon, löydät sen täältä.

 

Satiiriohjelmat ympäri maailman ovat tehtailleet videoita, jotka korostavat oman maansa erinomaisuutta Trumpille ominaiseen mahtipontiseen tyyliin. Kerskailuvideoiden aallon pani liikkeelle hollantilainen Zondag met Lubach -ohjelma.

Hollannin videosta innostuttiin Saksassa. Satiiriohjelma Neo Magazin Royale alkoi masinoida videokampanjaa ja listata eri maiden videoita perustamilleen nettisivuille. Videon ovat tehneet jo Australia, Namibia, Iran, lukuisat Euroopan maat – ja nyt myös Suomi.

”Käsikirjoitustiimi keksi vitsit, mutta formaatti oli valmis. Emme voi ottaa kaikkea kunniaa”, Lahti sanoo.

Käsikirjoitustiimin vetäjä Jukka Lindström kertoo, että ohjelman fanit olivat toivoneet Noin viikon uutisia Suomen videon tekijäksi.

”Varmistin aluksi Putouksesta Joonas Nordmanilta, että he eivät ole siellä tekemässä videota.”

Sitten käsikirjoitustiimi istui pöydän ääreen ja alkoi ideoida. Kuusihenkisen tiimin pääkäsikirjoittajana toimi koomikko Anders Helenius.

”Listasimme kylmästi kaikki suomalaisuuteen liittyvät aiheet: sauna, sisu, viina, muumit… Joistain aiheista alkoi syntyä vitsejä, jotkut vitsit taas syntyivät ihan tyhjästä”, Lindström kertoo.

”Saimme viestejä, joissa sanottiin, että vitsi teillä suomalaisilla on hyvä huumorintaju.”

Trumpin ääneksi saatiin Saksankin videossa kuultu imitaattori Shaun Streeter.

”Iso osa vitsiä on se, että imitaattori on oikeasti hyvä.”

Kaikki vitsit eivät mahtuneet videoon. Esimerkiksi saamelaisista syntyi puolen minuutin läppä, jossa saamelaisten kerskailtiin olevan paljon parempi alkuperäiskansa kuin Amerikan intiaanit.

”Tarkoituksena oli piikitellä suomalaisia siitä, että täällä saa yhä kertoa rasistisia vitsejä saamelaisista, eikä kukaan puutu asiaan.”

Saamelaiskysymyksen taustan selittämisessä olisi kuitenkin kestänyt liian kauan. Tärkeintä on, että ulkomaalaisetkin ymmärtävät vitsit.

Taisivat ymmärtää, sillä Noin viikon uutiset on saanut paljon kiitosta ulkomailta. Positiivinen palaute yllätti Lindströmin enemmän kuin klikkausten määrä.

”Saimme viestejä, joissa sanottiin, että vitsi teillä suomalaisilla on hyvä huumorintaju. Se yllätti. Tuli sellainen olo, että olemme osa jotain suurempaa, eurooppalaisten videoiden jatkumoa.”