Suomi pyytää Espanjaa vapauttamaan pidätetyn venäläispoliitikon – ”Tietääkseni paperit ovat jo valmiina”

Suomesta turvapaikan saanut Vasili Popov pidätettiin lomamatkalla Teneriffalla.
Kotimaa 20.4.2017 13:45

Vasili Popov. © Roope Permanto

Suomesta turvapaikan saanut venäläinen oppositiopoliitikko Vasili Popov on pidätetty Espanjassa Venäjän tekemän luovutuspyynnön perusteella. Hänet pidätettiin viime viikon keskiviikkona 12. huhtikuuta hotellistaan Teneriffalla.

Popovin Suomessa asuva avustaja Maria Levoškina kertoo, että Popov lähti viikon ”hermolomalle” sen jälkeen kun hän oli saanut Suomen viranomaisilta passinsa takaisin ja luvan matkustaa. Popov harrastaa uimista, ja hän päätti sen vuoksi lomailla Teneriffalla.

”Vasili luuli, että hän voi matkustaa vapaasti ainakin Euroopassa, koska hän oli saanut turvapaikan Suomesta”, Levoškina sanoo.

Hänen mukaansa Popov pääsi maahan normaalisti. Hän oli ollut Teneriffalla jo viisi päivää, kun hänet pidätettiin ja vietiin vankilaan.

Pidätyksen jälkeen Popov sai soittaa vaimolleen Anastasia Kravtšukille, joka asuu edelleen Petroskoissa. Sen jälkeen häneen ei ole saatu yhteyttä.

 

Levoškina on pyytänyt apua Suomen viranomaisilta. Hänen mukaansa Suomen konsulina Madridissa työskentelevä Katariina Hautamäki-Huuki on luvannut, että ulkoministeriö pyytää Espanjaa luovuttamaan Popovin takaisin Suomeen.

”Tietääkseni melkein kaikki paperit ovat jo valmiina luovutuspyyntöä varten”, Levoškina sanoo

Ulkoministeriössä rikosasioista vastaava Ari Rale ei vahvista asiaa.

”Tapaus on meillä tiedossa ja hoidossa”, Rale sanoo. ”Mitään muuta emme voi kommentoida.”

Madridin-suurlähetystö auttaa hänen mukaansa Popovia ”konsulipalvelulain mukaisesti”. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Popovia avustetaan asianajajan ja tulkin hankinnassa.

”Jos hän tarvitsee muuta apua suurlähetystöltä, se katsotaan sitten lain perusteella, mitä apua voidaan myöntää.”

Popov pakeni Venäjältä keväällä 2015.

Vasili Popov sai turvapaikan Suomesta helmikuussa pitkän ja poikkeuksellisen viranomaisprosessin jälkeen. Päätös oli yllätys. Ei ole tavallista, että Suomi myöntää poliittisen turvapaikan rikoksesta syytetylle venäläiselle oppositiojohtajalle.

Popov pakeni Venäjältä keväällä 2015 saatua vihjeen, että hänet aiottiin pidättää ja tuomita vankilaan. Häntä syytetään Venäjällä petoksesta ja järjestäytyneessä rikollisryhmässä toimimisesta.

Popov on kiistänyt syytteet. Hän pitää niitä poliittisena ajojahtina.

Tapahtumasarja sai alkunsa vuoden 2013 Petroskoin kaupunginjohtajan vaaleista.

Karjalan tasavallan silloinen kuvernööri Aleksandr Hudilainen ajoi jatkokautta suojatilleen, Yhtenäisen Venäjän Nikolai Ljovinille. Vaalit päättyivät kuitenkin Popovin tuella liberaalipuolue Jabolokon ehdokkaaksi nostetun Galina Širšinan voittoon yli 40 prosentin ääniosuudella.

Tulos oli valtakunnallinen uutinen, sillä Yhtenäisellä Venäjällä ei ole ollut tapana hävitä vaaleja presidentti Vladimir Putinin kaudella.

Hudilainen ryhtyi kampeamaan Širšinaa virasta heti vaalien jälkeen. Hän jarrutti määrärahojen myöntämistä kaupungin hankkeisiin ja syytti häntä heikosta johtamisesta.

Taistelu päättyi joulukuussa 2015, kun Petroskoin kaupunginvaltuusto antoi Širšinalle potkut Yhtenäisen Venäjän ja sen tukipuolueiden äänillä. Silloin Popov oli jo Suomessa.

 

Popovin pakomatka aiheutti kaksi vuotta sitten Petroskoissa melkoisen kohun, sillä hän on tunnettu poliitikko ja yksi kaupungin merkittävimmistä liikemiehistä. Hän toimi pitkään Jablokon paikallisjohtajana, ja hänen yrityksensä työllistävät edelleen tuhat ihmistä Venäjän Karjalassa.

Venäjä teki Popovista Interpolille kansainvälisen etsintäkuulutuksen ja vaati Suomea luovuttamaan hänet oikeudenkäyntiä varten. Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan suostuneet pyyntöön.

Kahden vuoden harkinnan jälkeen he päätyivät siihen tulokseen, että syytteissä oli kysymys poliittisesta ajojahdista.

Poliittista vainoa pakenevat venäläiset hakeutuvat yleensä Britanniaan, Sveitsiin tai Baltian maihin. Popov halusi kuitenkin Suomeen, vaikka hän tiesi, että Suomi taipuu luovutuksiin muita länsimaita helpommin.

”Se oli iso riski”, Popov sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa maaliskuussa. ”Luotin kuitenkin siihen, että Suomen viranomaiset tutkivat asian kunnolla ja päätyvät oikeaan ratkaisuun.”

Popov arveli tuolloin, että Venäjällä häntä vastaan nostettu oikeusjuttu kuivuisi pikkuhiljaa kokoon, koska Hudilainen joutui eroamaan tehtävästään helmikuussa. Myös häntä Karjalassa vainonnut turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja on vaihtunut.

Popov on elättänyt itsensä Suomessa yrittäjänä. Hänen perustamansa mainostoimisto Carelia Advertising auttaa suomalaisia yrityksiä markkinoimaan tuotteitaan Venäjällä ja Rengas Planet myy netissä autonrenkaita. Yhtiöllä on myymälät Joensuussa ja Kuopiossa.

Lue Vasili Popovin henkilökuva täältä.