Suomi-neidon uudet eväät – Ankaran ilmaston antimista tuli trendiherkkuja

Leipäjonojen maassa äärimmäiseksi nyrjähtänyt ruokahifistely tekee jo parodiaa itsestään.

ruoka
Teksti
Liisa Tikkanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Leipäjonot pitenevät, hännille liittyy uudenlaista väkeä. Samaan aikaan samassa maassa kukoistaa äärimmäiseksi nyrjähtänyt ruoan harrastelu, suoranainen ultrahifistely joka tekee jo parodiaa itsestään.

Parhaiten ytimen tavoittavat tämän hetken kirjailijat.

Harry Salmenniemi on puhunut nykykulttuurin fetisoimasta ruokabuumista. Ruoka-annokset kuvataan ja jaetaan heti verkossa. Se, mikä oli terveydelle hyväksi eilen, voi tänään tappaa. Satokausikalentereita ja Wikipediaa tutkitaan ja tulkitaan ahkerasti.

Novellissa Fantastinen salaatti Salmenniemi vyöryttää lukijaparan päälle yli 200 ainesosaa – niin herneet, pavut, villiyrtit kuin eksoottiset hedelmät ja erikoisjuustot siististi aakkosjärjestyksessä – ja hakee potkua jopa kansallismaiseman hengestä, ”kuten ehkä olette mausta huomanneet”.

Omituinen suhde ruokaan ahdistaa kokijaa kirjailija Juha-Pekka Koskisen novellissa Alman kuppila.