”Suomi keskustelee liittymisestä Venäjään” – suomalaismiehestä tuli propaganda-ase

Suomalaisvirkamiehiä suomiva mielipidekirjoitus luettiin Venäjällä tahallaan väärin.
Kotimaa 7.9.2014 15:14

Laamanni Hannu Krogerus ehdottaa, että Suomesta tulisi "gateway" Venäjälle. © Teemu Salonen / Lehtikuva

Juttu on alun perin julkaistu 21.3.2014.

 

Laamanni Hannu Krogerus on viime päivinä saanut erikoisia yhteydenottoja. Niissä ihmiset haluavat tietää, onko hän todella sitä mieltä, että Suomi voisi liittyä uudelleen Venäjään.

Hannu Krogerus ei ole sitä mieltä, ei todellakaan.

”Minä olen ilmoittanut sinne, että only over my dead body, vain kuolleen ruumiini yli.”

Runsas vuosi sitten Hannu Krogerus kirjoitti Suomen Kuvalehden verkkosivuille puheenvuoron otsikolla ”Voisiko Suomi olla Venäjän Hongkong?”

Kirjoituksessa puitiin kärkevästi elinkeinopolitiikkaa tekevien suomalaisvirkamiesten näköalattomuutta suhteessa Venäjään. Ja pohdittiin, voisiko Suomesta tulla samanlainen portti Venäjälle kuin Hongkong on manner-Kiinaan.

Hongkong on erityishallintoalue Kiinan eteläosassa. Se oli pitkään Britannian hallinnassa, mutta palautui vuonna 1997 Kiinalle. Hongkongille on taattu varsin itsenäinen päätöksenteko monilla elämänalueilla vaikka se onkin osa Kiinaa.

 

Krogeruksen kirjoitus ei ollut keväällä 2013 mikään varsinainen nettihitti, mutta hieman yllättäen yli vuosi ensijulkaisunsa jälkeen se heräsi uudelleen eloon Krimin kriisin myötä. Kirjoitusta on nyt [maaliskuussa 2014] luettu yhdessä viikossa yli 3100 kertaa, kun vielä alkuvuonna kului viikkoja ilman että sitä luettiin kertaakaan.

Pelkästään viime keskiviikkona [19.3.2014] sitä luettiin yli 1200 kertaa, ja merkittävä osa lukijoista tuli selaintietojen mukaan Venäjältä.

Selitys Krogeruksen nettisuosiolle sekä hänen saamilleen yhteydenotoille löytyy venäläisen poliitikon nettisivulta. Siellä yli vuosi sitten julkaistuun puheenvuoroon on löydetty hyvin erikoinen näkökulma: ”Suomi on alkanut keskustella uudelleenyhdistymisestä Venäjään.”

Myös varsin erikoinen pravda-tv.ru-nettisivu on osallistunut keskusteluun julkaisemalla uudestaan jo maaliskuussa 2013 kirjoitetun jutun, jossa hieman vähemmän värikkäin sanankääntein käydään läpi Hannu Krogeruksen puheenvuoroa sekä muista suomalaisia keskustelunavauksia Suomen ja Venäjän yhteistyöstä. Jutussa esimerkiksi kerrataan perussuomalaisten kansanedustajan Juho Eerolan esittäneen Suomelle puolustusliittoa Venäjän kanssa.

Hannu Krogerus on hieman huvittunut mutta ennen kaikkea turhautunut joutumisestaan nettipropagandan täsmäaseeksi.

”Se Hongkong oli täysin kuvaannollinen ilmaus. On täysin järjestöntä käyttää sitä kirjoitusta tällaisiin tarkoituksiin, siinä puhuttiin ihan muista asioista. Mutta tässä Putin-maailmassa kaikki käyttävät hyväkseen kaikkea.”

Krogerus myöntää, että Hongkongin sijaan olisi ollut järkevämpää käyttää vaikkapa huomattavasti tylsempää gateway eli portti-sanaa, silloin tahallisen tai tahattoman väärinymmärryksen vaaraa ei olisi ollut.

Kirjoituksen perusajatus pätee kuitenkin yhä, Suomessa ei ymmärretä Venäjän mahdollisuuksia.

”Suomen geopoliittinen asema on sellainen, että Venäjä on tuossa naapurissa ja kaikkien pitäisi ymmärtää sen maan potentiaali. Nyt sitä potentiaalia hyödyntää esimerkiksi leegio saksalaisia firmoja. Suomelta puuttuu Venäjä-strategia, näkemys siitä, mitä me voisimme ja mitä me haluaisimme tehdä siellä.”

Hannu Krogerusta on Krimin kriisin kärjistyttyä pyydetty myös puhumaan Venäjälle. Tilaisuuden luonne ei kutsusta aivan täysin selvinnyt eikä ilmeisesti koskaan selviäkään, sillä Krogerus ei aio puhujaksi lähteä.

 

Juttu on alun perin julkaistu 21.3.2014 klo 10.20. Juttua muokattu 7.9. klo 19.35: ensi julkaisun ajankohtaa selvennetty.