Suomi aloitti taas pakkopalautukset Afganistaniin, vaikka maa ajautuu kohti kaaosta: länsi vetäytyy, Taliban ja korona vahvistuvat

Sekä Afganistanin hallitus että ihmisoikeusjärjestöt vetoavat EU-maihin, jotta nämä eivät lennättäisi turvapaikanhakijoita maahan.
Kotimaa 5.7.2021 14:29
Afganistanin armeijan sotilas Bagramin lentotukikohdassa 2. heinäkuuta 2021 viimeistenkin Yhdysvaltain ja Naton joukkojen lähdettyä.
Afganistanin armeijan sotilas Bagramin lentotukikohdassa 2. heinäkuuta 2021 viimeistenkin Yhdysvaltain ja Naton joukkojen lähdettyä. © Zakeria Hashimi / AP / Lehtikuva

Suomi on käynnistänyt uudestaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden pakkopalautukset Afganistaniin. Koronapandemian vuoksi toiminta oli aiemmin pysähdyksissä.

Stop Deportations -verkoston mukaan Sisä-Suomen poliisi lennätti tiistaina 29. kesäkuuta yhden afgaanimiehen Kabuliin. Aiemmin kesäkuussa palautettiin yksi henkilö, toukokuussa kaksi ja huhtikuussa yksi.

Suomen poliisi on jatkanut maastapoistamislentoja, vaikka Afganistanin turvallisuus ja humanitaarinen tilanne maassa ovat huonontuneet viime kuukausina merkittävästi.

”Ihmisoikeusjärjestöt ovat yksimielisiä siitä, että palautukset Afganistaniin pitäisi keskeyttää ehdottomasti. Tilanne siellä on niin vaikea. Turvallisuustilanne pahenee, ja koronaa on todella paljon. Monien asiakkaittemme läheisiä sukulaisia on menehtynyt koronaan”, kertoo asiantuntija ja hanketyöntekijä Lena Pettersson Turvapaikanhakijoiden tuki ry:stä.