Suomen teknologinen vitkastelu voi kostautua

Digitaalitekniikka mullistaa yhteiskuntaa, mutta hallitus on jumittunut teolliseen aikaan, varoittaa Tekesin asiantuntija.
Kotimaa 21.9.2015 15:15
Tuomo Alasoini
Opiskelijat käyttävät kannettavia tietokoneita historian tunnilla Olarin lukiossa Espoossa huhtikuussa 2014. © Roni Rekomaa / Lehtikuva

Insinöörien ja taloustieteen logiikka hallitsee keskustelua, kirjoittaa Tekesin johtava asiantuntija Tuomo Alasoini Kanava-lehdessä. SK julkaisee kirjoituksen kokonaan.

 

Digitalisaation liittyy paljon toiveita, mutta myös pelkoja. Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman SWOT-analyysissa digitalisaatio on nostettu Suomen mahdollisuudeksi.

Digitalisaatio yhdessä kokeilujen ja normien purkamisen kanssa niputetaan paketiksi, joka auttaa Suomea ottamaan kaivatun tuottavuusloikan. Julkisten palvelujen kehittämisessä digitalisaatio on jopa ”hallituksen strategian läpileikkaava teema”.

Hallitusohjelman teksti on hämmästyttävän suoraviivaista ja yksinkertaistavaa luettavaa ajatellen sitä, kuinka merkittävästä teknologisesta ja yhteiskunnallisesta murroksesta digitalisaatiosta on kyse.