Saudien U-käännös

Saudi-Arabia ei tänä vuonna lähetäkään opettajia Suomeen.

Kotimaa 28.05.2018 14:46
Petri Pöntinen

Suomi vie koulutusosaamista maailmalle. © MARTTI KAINULAINEN / LK

Vuonna 2017 Suomen peruskouluun tutustui 117 saudiarabialaista opettajaa. Odotukset jatkosta olivat korkealla. Tänä vuonna ryhmän uumoiltiin kasvavan 300 opettajaan ja koulutuksen keston kuudesta kymmeneen kuukauteen.

Hiljattain arabimaan opetusministeriö kuitenkin viestitti: vuonna 2018 Suomeen ei lähetetä opettajia.

”Emme tiedä päätöksen todellisia syitä”, sanoo koulutusvientiyhtiö Finland Universityn toimitusjohtaja Pekka T. Saavalainen.

Viime joulukuussa Saavalainen kuvasi saudiopettajien palautetta: ”Ohjelma oli kymppi, kokonaiselämys yhdeksän ja puoli”.

On epäilty, että suomi opetuskielenä vaikeutti saudien työskentelyä kouluissa. Saavalainen ei usko, että kielikysymys vaikutti ratkaisuun. Yksi syy saattoi olla tekninen: Saudi-Arabia haluaa lähettää kaikki opettajaryhmät samaan aikaan ulkomaille. Suomen lukuvuodet eroavat muiden maiden rytmistä.

”Yhdysvalloissa, Australiassa ja Iso-Britanniassa on myös suuremmat muslimiyhteisöt.”

”Silloin opetuksen ulkopuolinen elämä on runsaampaa.”

Saudi-Arabian opetusministeri on lupaillut, että koulutusyhteistyö Suomen kanssa jatkuisi vuonna 2019. Missä laajuudessa, on auki.

”Meillä on koko ajan neuvotteluyhteys”, Saavalainen sanoo.

”Rakennamme saudien kanssa pitkäjänteiseen asiakassuhteeseen perustuvaa kumppanuutta.”

 

Finland Universityllä on myös uusi koulutusvientikuvio Saudi-Arabian kanssa. Ensi syksynä Dammamissa alkaa yliopisto-opettajien koulutus. Osa opetuksesta tapahtuu etätyöskentelynä.

”Yliopistopedagogiikka on kaikkein kuumin tuote”, Finland Universityn toimitusjohtaja sanoo.

Yhtiö kouluttaa yliopisto-opettajia jo Brasiliassa ja Thaimassa. Pisimmällä yhteistyö on thai-yliopiston kanssa. Puolen vuoden mittaisen kurssin on suorittanut 210 opettajaa. Perusteilla on suomalais-thaimaalainen koulutuskeskus Bangkokiin.

”Yliopisto-opetusta kehittämällä levitetään koulutusosaamista tehokkaasti”, Saavalainen sanoo.

Sisältö