Suomen Kuvalehti silppuaa eduskunnan vierailijatietoja!

Tallenne silppuamisesta on nyt katsottavissa.
Teemu Perhiö
Kotimaa 12.10.2017 10:46

Suomen Kuvalehti kutsuu sinut mukaan tuhoamaan eduskunnan vierailijatietoja.

SK järjestää torstaina 12. lokakuuta kello 12 alkaen Otavamedian Viestintätalossa (Maistraatinportti 1, Länsi-Pasila, Helsinki) tilaisuuden, jossa myös kansalaisilla on mahdollisuus käyttää paperisilppuria ja hävittää eduskunnan kävijätietoja.

Suomen Kuvalehti julkaisi keskiviikkona 11. lokakuuta laajan juttupaketin eduskunnan vierailijatiedoista.

Tapahtuma lähetetään suorana videolähetyksenä Suomen Kuvalehden Facebook-sivuilla kello 12.05 alkaen. Tallenne on katsottavissa Facebookissa tai tämän jutun lopussa.

Lähetyksessä toimittaja Salla Vuorikosken vieraina ovat kansanedustajat Mikko Kärnä (kesk) ja Ville Niinistö (vihr). Puheenaiheita ovat vierailijatietojen julkisuus, avoimuus ja lobbaaminen.

”Eduskunnan päätös tuhota vierailijatiedot on absurdi.”

Mukana silppuroimassa on myös päätoimittaja Ville Pernaa.

Miksi Suomen Kuvalehti julkaisi vieraslistat?

”Nämä ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä tietoja, ja korkein hallinto-oikeuskin on todennut niiden olevan julkisia – päätös, jota eduskunta ei ole halunnut ottaa todesta.”

Miksi SK silppuaa nyt itse listoja?

”Haluamme performanssiluontoisesti kiinnittää huomiota kummalliseen ja absurdiin asiaan.”

Pernaa korostaa, että kansanedustajat ja heidän vieraanaan käyvät ihmiset tekevät eduskunnassa vain työtään. Tavallinen kansanedustaja tuskin vastustaisi tietojen julkistamista.

”Juttua varten haastattelemamme kansanedustajat auttoivat mielellään ja kävivät auliisti läpi kalenteriaan. Eduskunnan johto ja virkamiehet sen sijaan ovat paavillisempia kuin paavi.”

Lue myös:

 

Keskustelu

Epäilemättä Eduskunnan salauspäätös on merkillinen ja tuomittava, mutta kyllä SK:n asian käsittelykin on ylenpalttinen. Lehden kannen ja pääkirjoituksen lisäksi kahdeksan sivun artikkeli värikkäinene kuvioineen ja taulukoineen. En löytänyt niistä paljoa ennalta arvaamatonta ja uutisarvoista.

Ehkä hivenen kevyempi artikkeli olisi tässä vaiheessa riittänyt, mutta asia sinänsä oli juuri sellainen joka piti ottaa ottaa hahloon ennen kansalaisten raivonpurkauksia uusimmasta salailukulttuurimme kukkasesta.
Kaukoputken päässä olen näkevinäni, että vasta ihan viime aikoina meillä on alettu aukoa historiamme saloja ja monia poliittisesti satuiltuja myyttejä ja jo lapsille juntattuja valheita jopa yksittäisen päämiehen glorian kirkastamiseksi.
Mutta orastavasta kehityksestä huolimatta on todettava, että edessämme on todella pitkä matka päästäksemme mm. historiamme todellisuuden avaamisessa edes keskiverron demokratian tasolle.
Tien alku on jo hieman aurattu, mutta jos nyt puheena oleva eduskunnan vierailijoiden nimien salaamisessa on päädytty kompromissina vuorokauden pituiseen avoimuuteen, on meidän systeemissämme yhä sitä samaa, mistä olemme tottuneet torumaan muun muassa useampaakin itäistä naapuriamme.