Suomen Kuvalehti sai vapauttavan päätöksen – JSN: ”Malmin naisen” asianajajan toiminnasta kertominen oli perusteltua

”Asianajajaa ei tarvinnut kuulla samassa yhteydessä, koska kyseessä oli jatkojuttu, joka kommentoi aiempaa juttua, jossa häntä oli haastateltu.”

journalismi
Teksti
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Julkisen sanan neuvosto JSN antoi Suomen Kuvalehdelle vapauttavan päätöksen niin kutsutun “Malmin naisen” asianajajaa käsittelevistä uutisista.

Käsiteltävinä asioina olivat journalistinen päätösvalta, kielteinen julkisuus, samanaikainen kuuleminen, oma kannanotto, totuudenmukainen tiedonvälitys, toimittajan asema, oikeudenkäyntiin vaikuttaminen.

Suomen Kuvalehti uutisoi 24. marraskuuta 2016 Asianajajaliiton tutkivan alkoholia työaikana nauttineen asianajajan toimia. Jutun otsikko oli”Asianajajaliitto tutkii ”Malmin naisen” avustajan toimet: ”Käytös oli erittäin moitittavaa ja juominen raskauttavaa”.

Aiemmin, 21. marraskuuta 2016, SK oli julkaissut jutun, jonka otsikko oli: ”Oikeus vapautti Malmin naisen avustajan tehtävistään – krapulainen asianajaja joi kuulustelun aikana alkoholia”.

Jatkojutussa haastateltiin kirkkovaltuuston jäseniä, koska kyseinen asianajaja kuului kirkkovaltuustoon.

JSN:n mukaan haastateltavien lausumia käytettiin totuudenmukaisesti. 

“Asianajajaa ei tarvinnut kuulla samassa yhteydessä, koska kyseessä oli jatkojuttu, joka kommentoi aiempaa juttua, jossa häntä oli haastateltu”, JSN kirjoittaa päätöksessään.

“Kyseessä oli yhteiskunnallisesti merkittävä oikeustapaus, joten asianajajan toiminnasta kertominen oli perusteltua. Julkisen sanan neuvosto toteaa, että jutuissa ei rikottu yksityiselämän suojaa.”

Vapauttavan ratkaisun JSN:ssä tekivät Elina Grundström (pj), Aapo Parviainen, Jyrki Huotari, Antti Kokkonen, Riitta Korhonen, Niklas Vainio, Venla Mäntysalo, Ulla Virranniemi, Arja Lerssi-Lahdenvesi ja Maria Swanljung.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.