Älystä apua toimittajille

SK:n ja Emblican projekti opettaa koneita etsimään esimerkiksi päätöksenteosta tietoa, jota ihminen ei ehkä koskaan osaisi ja ehtisi hakea.

© Marjo Tynkkynen

Suomen Kuvalehden omistaja Otavamedia ja ohjelmistoyritys Emblica ovat saaneet Googlen Digital News Initiative -rahastolta 50 000 euron rahoituksen kehityshankkeeseen, jonka tarkoituksena on soveltaa koneoppimista journalistiseen tiedonhankintaan.

Esimerkiksi julkisen päätöksenteon seuraaminen on yksi journalismin tärkeimmistä tehtävistä, ja Suomessa siihen liittyvät asiakirjat ovat julkisia. Niiden kaikkien lukeminen ja tutkiminen on kuitenkin ihmiselle mahdoton tehtävä.

Hankkeen tavoitteena onkin suunnitella Suomen Kuvalehden toimitukselle henkilökohtaisia koneapulaisia, jotka pystyvät lukemaan toimittajia kiinnostavaa lähdemateriaalia uupumatta yötä päivää.

Koneoppimisen ansiosta apulainen oppii tunnistamaan, minkä tyyppiset asiat toimittajaa kiinnostavat, ja raportoimaan niistä toimittajalle.

Googlen DNI-rahasto jakoi rahoitusta journalismihankkeisiin nyt viidettä kertaa. Hakemuksia tuli 820 kaikkiaan 29:stä Euroopan maasta. Rahoitusta myönnettiin 98 hankkeelle yhteensä yli 21 miljoonaa euroa.

Suomesta rahoitusta saivat myös Turun Sanomat ja Keski-Pohjanmaan Kirjapaino.

Sisältö