Suomen Kuvalehti aikoo valittaa tuomiosta

Kotimaa 17.12.2007 18:28

Suomen Kuvalehti aikoo valittaa valokuvaajansa saamasta tuomiosta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi valokuvaaja Markus Pentikäisen niskoittelusta, mutta hänet jätettiin ilman rangaistusta.

Päätoimittaja Tapani Ruokanen pitää päätöstä sananvapauden kannalta käsittämättömänä. Hänen mukaansa valituksessa on kyse periaatteellisesta asiasta.

”Olen todella hämmästynyt päätöksestä. Siinä ei ole uskallettu antaa tuomiota vaan on tehty tuollainen nahkapäätös. Pentikäinen teki juuri sitä työtä, mitä journalistin pitääkin tehdä tilanteessa, jossa poliisi käyttää väkivaltaa”, Ruokanen sanoo.

”Tämä ei ole oikeusvaltion tapa toimia, vaan jotain muuta. Vain poliisivaltio toimii tällä tavalla. Käräjäoikeus ei ole ollenkaan ymmärtänyt, mistä sananvapaudessa on kyse.”

Pentikäinen itse on paraikaa Japanissa. Hän on saanut tiedon tuomiostaan ja on Ruokasen mukaan ”aika hämmästynyt” siitä.

Oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikka Helsingin yliopistosta pitää tuomiota sananvapauden rajoittamisena, koska kuvaajan toiminta on katsottu rikokseksi.

”Sananvapauden rajoittamiselle tulee olla perustuslain ja EU:n ihmisoikeussopimuksen mukaiset hyväksyttävät perusteet. Tällä voi olla ennalta ehkäisevä vaikutus merkittävän tiedon levittämiseen, jos ihminen joutuu työssään pelkäämään syytettä.”

Tiilikka ei ota kantaa siihen, oliko Pentikäisen tapauksessa hyväksyttävät syyt sananvapauden rajoittamiseen.

Teksti Mirva Brola / STT