Suomen kansallisruoka on jo valittu Suomen Kuvalehdessä – vaikka toimitus protestoikin äänekkäästi

Kansallisruoan valitseminen ei ollut helppoa 70 vuotta sitten eikä ole helppoa nytkään. Puolet finaaliin päässeistä ruokalajeista on peräisin pula-ajalta.
Kotimaa 23.10.2016 15:33
Rounalan perheen ruokahetki Kemijärvellä. © Aarne Jonasson / Otava

Ällöttävää. Kuvottavaa. Oksettavaa. Kun suomalaisen ruoan edistämissäätiö ELO julkaisi lokakuun alussa listan kansallisruokafinalisteista – minkä ei heti ymmärtäisi herättävän tunnemyrskyjä – Ilta-Sanomien toimittaja Juhana Tolvanen vaikutti loukkaantuneelta.

Ylevän kansalliseläimen (karhu) ja Kalevala-eepoksen rinnalle yritettiin nyt nostaa jokin markettimaksalaatikko. Etova ajatus.

Aamulehden lukijat pöyristyivät ruokaäänestyksen ehdokkaista niin, että kommenteista oli tehtävä uutinen.

”Pizza, tacot, cuacamole, sushi, lasagne, feta vai hampurilainen kansallisruoaksi, seuraava äänestys voidaankin sitten tehdä kansallislaulusta. Onko Suomen tuleva kansallislaulu Living in America?” lehti siteerasi lukijaa.