Suomen kallein asehankinta: Hornetin korvaajia tarvitaan noin 60, hinta yhteensä 7–10 miljardia euroa

Eri valmistajat ovat toimittaneet tietoa hävittäjistä noin 40 000 sivua. Ne ovat sotilassalaisuuksia.
Kotimaa 16.12.2016 20:55
Dassault Rafale
Dassault Rafale © Remy de la Mauviniere / AP / Lehtikuva

Suomen ilmavoimien 62:n Hornetin korvaaminen uusilla monitoimihävittäjillä ensi vuosikymmenellä edellyttää noin 60 koneen ostamista. Siihen tarvitaan rahaa noin 7–10 miljardia euroa.

Nämä, aiemminkin tiedossa olleet perusfaktat ovat varmistuneet nyt, kun ilmavoimien ja puolustusvoimien logistiikkalaitoksen asiantuntijat ovat alustavasti käyneet läpi vastauksia viidelle hävittäjävalmistajalle lähettyihin tietopyyntöihin.

Ilmavoimien komentajan, kenraalimajuri Kim Jäämeren mukaan kaikki viisi ehdokaskonetta soveltuvat saatujen tietojen perusteella Suomen toimintaympäristöön ja ovat taistelukykyisiä täällä. Niissä on koeteltu tekniikka ja niiden valmistajat ovat ottaneet huomioon Suomen toiveet teollisesta yhteistyöstä koneiden hankintavaiheessa.

Jäämeri kertoi Hornetin seuraajan eli HX:n hankinnan nykyvaiheesta vuotuisessa mediatapaamisessaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kovin paljon enempää tietoa ei sitten olekaan luvassa, vaikka valmistajat ovat toimittaneet sitä yhteensä noin 40 000 sivun verran.