Vesi kielellä

Pullovedestä on tullut satojen miljardien bisnes. Jano on yhä kovempi, Suomessakin.

Viiniä vai olutta? kysyy tarjoilija.

Vettä, kiitos.

Kuplilla vai ilman?

Hmm...

Pariisin, Tokion ja Los Angelesin pintapaikoissa vesisommelier rientäisi jo avuksi.

Suomessakin on myynnissä parisataa erilaista pullo- ja kivennäisvettä, ja vaikka hanavesi on juotavaa koko maassa, on siinäkin makueroja.

Mutta kehtaako sitä enää edes tilata?

Asiantuntijoiden mukaan veden maku on pikemminkin tunne suussa: pehmeä, kutittava, rouhea, kivinen, hienostunut, samettinen.

Varsinkin veden mineraalien, raudan, mangaanin ja kuparin määrä sekä pH-arvo vaikuttavat suutuntumaan.

 

Ensimmäisinä vettä keksivät pullottaa britit.

Keski-Englannin Malvernin kukkuloilla sijaitsevan Holy Well -lähteen vettä pullotettiin jo 1620-luvulla. Kaupalliseksi toiminnaksi pullottaminen muuttui, kun sveitsiläinen Schweppes osti pullottamon 1850.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sisältö