Särkeä ja silakkaa pöytiin
Suomessa syödään pääasiassa ulkomaalaista kalaa. Ministeriö on laatinut kunnianhimoisen kotimaisen kalan edistämisohjelman, jonka onnistuminen on monen tekijän summa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmassa on kirjaukset kotimaisen kalan käytön lisäämiseksi. Nyt maa- ja metsätalousministeriö on laatinut asiasta edistämisohjelman, joka on lähetetty lausuntokierrokselle.
Ohjelman kunnianhimo on korkealla: kotimaisen kalan käytön lisäämiselle on vankka kannatus. Suomessa ostetusta kalasta peräti 80 prosenttia tulee ulkomailta – pääosin Norjasta ja Ruotsista.
”Suomi on vienyt tähän asti määrällisesti varsin paljon kalaa, mutta kala on pääosin jalostamatonta raaka-ainetta, erityisesti silakkaa ja kirjolohta”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Timo Halonen.
Rinteen hallituksen hanke vaelluskalojen auttamiseksi kangertelee – nyt oikeusministeri Henriksson myöntää uuden sääntelyn ongelmat
”Minut kesän 2018 valtava lämpöaalto herätti” – pohjavesi oli 21-asteista, kaloja kellui pintaan ja sinisimpukat kuolivat
Vedenalainen luonto kaipaa lisäsuojelua, ministeriö ei halua suututtaa paikallisia: ”metsästys on ydinkysymys”
Suomenlahdella uinuu hauras kansallispuisto – öljyonnettomuuden riski vaanii vain kymmenen kilometrin päässä