Särkeä ja silakkaa pöytiin

Suomessa syödään pääasiassa ulkomaalaista kalaa. Ministeriö on laatinut kunnianhimoisen kotimaisen kalan edistämisohjelman, jonka onnistuminen on monen tekijän summa.

kotimaa 06.11.2020 06:00
Mikko Niemelä
Valtaosa silakkasaaliista käytetään rehuna turkistarhauksessa ja kalankasvatuksessa.
Valtaosa silakkasaaliista käytetään rehuna turkistarhauksessa ja kalankasvatuksessa. © MARKKU ULANDER/LK

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmassa on kirjaukset kotimaisen kalan käytön lisäämiseksi. Nyt maa- ja metsätalousministeriö on laatinut asiasta edistämisohjelman, joka on lähetetty lausuntokierrokselle.

Ohjelman kunnianhimo on korkealla: kotimaisen kalan käytön lisäämiselle on vankka kannatus. Suomessa ostetusta kalasta peräti 80 prosenttia tulee ulkomailta – pääosin Norjasta ja Ruotsista.

”Suomi on vienyt tähän asti määrällisesti varsin paljon kalaa, mutta kala on pääosin jalostamatonta raaka-ainetta, erityisesti silakkaa ja kirjolohta”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Timo Halonen.

Sisältö