Suomalainen innovaatio – laturi ilman johtoa

laturiSuomalaisyhtiö Powerkiss tekee Euroopan lentokenttien kahviloihin pöytiä, joilla voi ladata kännykän.

”Langaton sähkö tulee olemaan samanlainen itsestäänselvyys kuin langaton internet on nyt”, ennustaa Sami Anttila, joka kehittää teknologiaa espoolaisessa Powerkiss-yhtiössä.

Ilmaisesta nettiyhteydestä on tullut trendikkäissä kahviloissa itsestäänselvyys. Jos se puuttuu, kahvilassa on nuorekkaan asiakkaan mielestä jotain vikaa.

Powerkississä uskotaan, että mahdollisuus ladata kännykän tai jopa kannettavan tietokoneen akku ilman johtospagettia on uusi kahvilatrendi. Tekniikkaa voi jo kokeilla esimerkiksi kahvila Caruselissa Helsingin Eiranrannassa. Tiskiltä saa lainaksi vastaanottimen – pienen rinkulan, joka kytketään puhelimen latausliitäntään.

Latausmahdollisuudesta kertoo vain pari tarraa pöydän pinnassa. Kun kännykän vie tarran päälle, pienet led-ilmaisimet syttyvät pöydässä ja rinkulassa. Palkit kännykässä kertovat, että akku on alkanut elpyä.

Fysiikan perusilmiö

Voimansiirto tuntuu taianomaiselta, mutta sen salaisuus löytyy pöydän alta. Sinne on ruuvattu rengasmainen sähkön lähetin, joka on kytketty verkkovirtaan.

Pöytää on jouduttu työstämään lähettimen kohdalta hieman ohuemmaksi – Powerkissin tekniikalla pöytä saa lähettimen kohdalta olla korkeintaan neljä millimetriä paksu. Pöydän pinnan ja vastaanottimen välillä voi hyvin olla muutama millimetri ilmaa.

Langaton lataus perustuu fysiikan perusilmiöön, sähkömagneettiseen induktioon. Lähettimen tuottama muuttuva magneettikenttä aiheuttaa rinkulan johdinsilmukkaan sähkövirran, joka lataa puhelimen akkua.

Pohjimmiltaan samaan ilmiöön perustuvat esimerkiksi muuntaja, sähkögeneraattori, vaihtovirtamoottori ja sähköhammasharjan laturi.

Powerkissin hyödyntämällä niin sanotulla resonanssi-induktiolla puhelin latautuu langattomasti yhtä nopeasti kuin tavallisella, johdottomalla laturilla.

Powerkissin kilpailijat ovat tuoneet markkinoille latausalustoja, jotka asetetaan pöydän päälle. Alusta pitää kuitenkin kytkeä verkkovirtaan, joten johtospagetti jää näkyviin. Powerkiss on löytänyt markkinarakonsa viemällä lähettimen pöydän alle.

”Tässä me ollaan koko lailla yksin”, sanoo Powerkissin perustaja ja toimitusjohtaja Maija Itkonen.

Langattomalle lataukselle on kysyntää varsinkin lentokenttien kahviloissa. Kaikki eivät muista ottaa matkoille laturia mukaan, eikä hotelleista aina löydy pistorasiaa.

Powerkiss sopi alkuvuodesta yhteistyöstä SSP Food Travel Experts -yhtiön kanssa, Itkonen kertoo. SSP ja Powerkiss tuovat ilmaisen langattoman latauksen kymmenille eurooppalaisille lentokentille. Helsinki-Vantaalla, Kööpenhaminassa ja Frankfurtissa latauspisteitä jo on, seuraavina vuorossa ovat muun muassa Manchester, Pariisi ja Malaga.

”Laturi” pian puhelimessa

Kännykän lataaminen rinkulamaisen adapterin avulla on tietysti vasta alkua. Suurempi teho edellyttää isommat lähettimet ja vastaanottimet, mutta ei periaatteessa uutta teknologiaa. Kannettavan tietokoneen langaton lataus kahvilan on pöydällä on lähitulevaisuutta, ja jopa kaapelitonta sähköautojen latausta tutkitaan.

Kahviloiden lisäksi latausalustoille on tarvetta varsinkin siellä, missä ihmiset liikkuvat, Itkonen sanoo. Autossa luonteva paikka voisi olla keskikonsoli, kotona yöpöytä.

Käyttökokemuksen kannalta erillisestä adapterista eroon pääseminen tulee olemaan suuri harppaus eteenpäin. Laitevalmistajat integroivat sähkön vastaanottimen aikanaan matkapuhelimen, tabletin tai kannettavan tietokoneen sisään.

Nokian ensimmäiset langattoman sähkön vastaanottamiseen kykenevät mallit tulevat myyntiin ehkä ensi vuonna. ”Tällaisia huhuja olen kuullut”, sanoo Powerkissin projektipäällikkö Harri Elo.

Yksi laturi riittää

Uuden kännykän mukana tulee aina uusi laturi, koska laturiliittimet ovat eri valmistajilla erilaisia – pahimmillaan saman valmistajankin eri malleissa on erilaiset liittimet.

Laturikirjosta aiheutuu käytännön riesaa, kun kaverin laturia ei voi lainata. Turhat laturit kuormittavat myös ympäristöä.

Euroopan unioni on kuitenkin nyt päässyt sopimukseen merkittävimpien matkapuhelinvalmistajien kanssa yhtenäisestä laturistandardista EU:ssa. Tämän vuoden alusta unionin alueella myytävissä puhelimissa liittimen pitäisi olla micro-usb-standardin mukainen.

Standardi koskee liitäntää puhelimen ja latauskaapelin välillä. Kaapelin toisessa päässä voi olla laturi, mutta puhelimen mukana tulee usein myös kaapeli, jonka toisessa päässä on liitäntä tietokoneen usb-porttiin.

Yhä useampia laitteita voikin ladata usb-portista. Usb-ulostulo taas on yhä useammassa laturissa ja muussa virtalähteessä.

Sen sijaan kannettavien tietokoneiden laturikirjoon ei ole näköpiirissä helpotusta. Jopa latausjännite vaihtelee eri tuotteiden välillä.

Kuva Powerkiss.