Sote-uudistus: Säädösviidakko hankaloittaa hoitoketjua – ”Kaikenlaisia kotikutoisia viritelmiä”

Tiedonhallinnan lainsäädäntö olisi sote-uudistuksen yhteydessä pitänyt panna täysremonttiin, sanoo professori.

Sipilä I
Teksti
Mikko Huotari
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hallituksen lakiluonnoksen mukaan asiakas voi valita palveluja valinnanvapauden piirissä olevista sosiaali- ja terveyspalveluista nykyistä monipuolisemmin. Muutos toisi merkittävästi lisää asiakkaita yksityisille palvelujen tuottajille.

Sote-uudistuksen toinen suuri muutos, maakuntauudistus, on palannut lausuntokierrokselta. Sote-uudistus siirtää vastuun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä kunnilta 18 maakunnalle vuoden 2019 alusta.

Sote-uudistuksen tärkeimmät tavoitteet ovat julkisen talouden kulujen hillitseminen ja hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen. Voimakkaasta esillä on ollut myös palvelujen integraatio, mikä tarkoittaa, että toimijat voisivat tehdä saumattomasti yhteistyötä ja asiakasta ei palloteltaisi palvelusta toiseen.

Nyt sote-uudistuksen lakiluonnokset näyttävät siltä, että järjestelmästä on tulossa melko pirstaleinen, vaikka palvelut on tarkoitus keskittää maakunnille. Pirstaleisuus johtuu siitä, että peliin tulee mukaan paljon yksityisiä toimijoita ja maakunnatkin joutuvat yhtiöittämään ne osat palveluista, jotka kilpailevat yksityisten kanssa.