Sote saattaa kiristää tuloverotusta – Kunnat menettämässä 12 miljardin euron tulot

Maakuntaveroa ei tule. Sote rahoitetaan valtion talousarviosta.
Kotimaa 6.4.2016 19:51

Keskustan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula tiedotustilaisuudessa sote- ja aluehallintouudistuksesta Helsingissä 6. huhtikuuta 2016. © SEPPO SAMULI / Lehtikuva

Hallituksen suunnittelema sote- ja maakuntauudistus on palveluremontin lisäksi jättimäinen tulonsiirto kunnilta valtiolle, joka voi joutua kiristämään tuloverotusta.

Kunnat ovat menettämässä valtiolle vuosittaiset noin 12 miljardin euron verotulot. Verotulojen siirto tuli esille keskiviikkona 6. huhtikuuta, kun hallitus esitteli maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun etenemistä.

Ministerit Juha Rehula (kesk), Hanna Mäntylä (ps), Petteri Orpo (kok) ja Anu Vehviläinen (kesk) kertoivat, että sote rahoitetaan valtion talousarviosta.

Sote-verot upotetaan osaksi tuloveroa. Samalla tuloveroasteikkoja muutetaan. Muutos tekisi noin 12 miljardin euron loven kuntien budjetteihin, joista ei kuitenkaan tarvitsisi rahoittaa sosiaali- ja terveyspalveluita.

Jos kuntaveroa alennettaisiin kerättyjen sote-varojen verran, kuntavero laskisi keskimäärin noin 12,5 prosenttiyksikköä. Mikäli kuntaveron prosentti olisi ennen uudistusta 18,5, uudistuksen jälkeen sen pitäisi olla kuusi prosenttia.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu