Sote-lakien valmistelulle pyyhkeitä: ”Olennaisia arvioita lain vaikutuksista puuttuu”

Maakunta- ja sote-uudistusten vaikutusarvioista ei selviä, kaventuvatko terveyserot, sanoo lakeja arvioiva Leila Kostiainen.
Suomen Kuvalehti
Kotimaa 16.2.2017 07:30
Lakien valmistelua on viime aikoina arvosteltu voimakkaasti. Lausuntokierroksella on luonnokset maakuntauudistukseksi ja laiksi sote-palveluiden järjestämisestä. Lainsäädännön arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen, minkälaisen arvosanan annatte tämän esityksen valmistelulle? ”Tämä on val...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) toteutusta tulee verrata nykyisiin viiteen – kustannustehokkuudessa ja tuottavuudessa parhaaseen – verotusoikeudelliseen järjestäjä-tuottajaan.

Nolla sivua lakia vs. 2000 sivua

On merkittävää, että nykyiset sairaanhoitopiireistä perustetut sosiaali- ja terveyspiirit ovat toimineet vuosikausia ilman hallitusten ”lakipaketteja”.

Motivaatio kustannusten hillintään on kunnilla

Nykyinen lakisääteisestä sairaanhoitopiiristä perustettu voittoa tavoittelematon sosiaali- ja terveyspiiri, kompakti hoitoketjujen hallinta, on perustettu jäsenkuntien motiivilla sekä hallintokulujen pienentämiseksi että lähipalvelujen turvaamiseksi kuntien asukkaille, yhteisesti kehitettyjen tuottavuuselementtien avulla; palvelun parantamisen motivaatio.

Sote-kuntayhtymät noudattavat eduskunnan säätämiä lakeja esimerkiksi valtakunnallisen yhdenvertaisuuden toteutumiseksi sekä terveyserojen poistamiseksi, kuten myös jonojen poistamiseksi.

Vertailu hallituksen malliin

Selvää on jo käydyn julkisen keskustelun perusteella, että hallituksen sote on paitsi hallinnollisesti merkittävästi jäykempi, raskaampi ja kalliimpi niin myös toiminnallisesti ja julkisen rahavirran kannalta julkiselle taloudelle haitallinen verrattuna sairaanhoitopiiristä perustettuun sote-kuntayhtymään.

Tähän voisi kirjoittaa miljardeista alustavat perustelut, mutta tehtävä sopii paremmin Suomen Kuvalehdelle ja Valtiontalouden tarkastusvirastolle VTV:lle.