Sotatarinoita tuorein silmin

SK julkaisee lukiolaisille järjestetyn Suomalaisen kirjoituskilpailun parhaat tekstit. Voittaja pohtii sotakertomusten paikkaa nyky-Suomessa.

Kotimaa 13.04.2018 06:00
© wikimedia commons

Suomalainen kirjoituskilpailu järjestettiin kymmenennen kerran, sen teemoista kirjoitti 1 119 lukiolaista. Raadin arvioitavaksi lähetettiin 101 tekstiä 46 koulusta.

Arvostelulautakunta arvioi, että Suomen satavuotisjuhla näkyi teksteissä vakavuuden ja juhlavuuden sävyinä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Teksteistä löytyi muutamia yhteisiä nimittäjiä. Globalisaation mahdollisuuksia pidettiin positiivisimpina kuin esillä pidettyjä haittoja. Toinen korostunut näkemys oli se, että isänmaallisuus on hyväksi, kunhan se on tulevaisuuden käytössä.

 

Kilpailun voitti helsinkiläinen Iiris Vartiainen Sibelius-lukiosta. Hän tarkasteli sotakertomusten merkityksen muuttumista. Kirjoittajan mielestä menneisyys hallitsee liikaa ajatteluamme, mutta sodista voi oppia ja nähdä ne tulevaisuudessa toisella tavalla. Vartiaisen mielestä ihannoivista, myyttejä ylläpitävistä sotakertomuksista tulisi luopua.

Sisältö