Sokli: Yara lopettaa yhteistyön kohutun EuroChemin kanssa

Kotimaa 27.1.2012 12:59
Soklin fosforiesiintymää on tutkittu vuosikymmeniä, vanha parakkikylä on vielä Savukosken kairassa.Kuva Markus Pentikäinen.

Jos Soklin kaivos päätetään rakentaa, malmi rikastetaan Suomessa, ei Venäjällä.

Vielä vuosi sitten lannoitejätti Yara selvitti tiiviisti Savukoskella sijaitsevan Soklin fosforimalmin jalostamista rajan takana Venäjällä Kovdorin rikastamossa.

”On järkevää hyödyntää lähellä, noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaa ja olemassa olevaa rikastamoa”, Yarasta todettiin viime helmikuussa.

Kovdorin rikastamo kuuluu kaivosjätti EuroChemille, jonka omistaa oligarkki, miljardööri Andrei Melnitšenko. Venäjän 17. rikkain mies nousi reilu viikko viikko sitten otsikoihin, sillä EuroChemin omistama Fosforitin lannoitetehdas Venäjällä paljastui Itämeren suurimmaksi pistemäiseksi päästölähteeksi.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan tehdasalueelta vuotaa vuodessa jopa tuhat tonnia fosforia Suomenlahteen, yhtä paljon kuin koko Suomesta.

Tänään lannoitejätti Yara ilmoitti, että se luopuu suunnitelmista jalostaa Soklin malmi Kovdorissa. Yara Suomen viestintäpäällikkö Gunilla Stedt kiistää, että Itämeren päästökohu olisi vaikuttanut yhtiön päätökseen vetäytyä yhteistyöstä oligarkin omistaman rikastamon kanssa.

”Niin nopeasti tämä viikinkilaiva ei käänny”, Stedt sanoo.

”Selvityksiä on tehty viimeisen vuoden aikana Venäjällä. Soklin malmia ei ole teknisesti mahdollista rikastaa Kovdorissa.”

Stedt korostaa, että Yara on ympäristöasioissa vastuullinen toimija. Yhtiö vaatii lakien ja säädösten noudattamista myös yhteistyökumppaneiltaan.

”Fosforitin suuria päästöjä ei voi hyväksyä, ne pitää korjata. Yritykselle pitää antaa myös mahdollisuus korjata tilanne.”

Yara päättää tämän vuoden aikana, avaako se fosforikaivoksen Savukosken Sokliin. Kaivos rikastamoineen toisi Itä-Lappiin suoraan 200 ja epäsuorasti 450 uutta työpaikkaa.

Rakennusprojekti työllistäisi noin 600 henkilöä.