Sokli: Yara lopettaa yhteistyön kohutun EuroChemin kanssa

Petri Pöntinen
Kotimaa 27.1.2012 12:59
Soklin fosforiesiintymää on tutkittu vuosikymmeniä, vanha parakkikylä on vielä Savukosken kairassa.Kuva Markus Pentikäinen.

Jos Soklin kaivos päätetään rakentaa, malmi rikastetaan Suomessa, ei Venäjällä.

Vielä vuosi sitten lannoitejätti Yara selvitti tiiviisti Savukoskella sijaitsevan Soklin fosforimalmin jalostamista rajan takana Venäjällä Kovdorin rikastamossa.

”On järkevää hyödyntää lähellä, noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaa ja olemassa olevaa rikastamoa”, Yarasta todettiin viime helmikuussa.

Kovdorin rikastamo kuuluu kaivosjätti EuroChemille, jonka omistaa oligarkki, miljardööri Andrei Melnitšenko. Venäjän 17. rikkain mies nousi reilu viikko viikko sitten otsikoihin, sillä EuroChemin omistama Fosforitin lannoitetehdas Venäjällä paljastui Itämeren suurimmaksi pistemäiseksi päästölähteeksi.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan tehdasalueelta vuotaa vuodessa jopa tuhat tonnia fosforia Suomenlahteen, yhtä paljon kuin koko Suomesta.

Tänään lannoitejätti Yara ilmoitti, että se luopuu suunnitelmista jalostaa Soklin malmi Kovdorissa. Yara Suomen viestintäpäällikkö Gunilla Stedt kiistää, että Itämeren päästökohu olisi vaikuttanut yhtiön päätökseen vetäytyä yhteistyöstä oligarkin omistaman rikastamon kanssa.

”Niin nopeasti tämä viikinkilaiva ei käänny”, Stedt sanoo.

”Selvityksiä on tehty viimeisen vuoden aikana Venäjällä. Soklin malmia ei ole teknisesti mahdollista rikastaa Kovdorissa.”

Stedt korostaa, että Yara on ympäristöasioissa vastuullinen toimija. Yhtiö vaatii lakien ja säädösten noudattamista myös yhteistyökumppaneiltaan.

”Fosforitin suuria päästöjä ei voi hyväksyä, ne pitää korjata. Yritykselle pitää antaa myös mahdollisuus korjata tilanne.”

Yara päättää tämän vuoden aikana, avaako se fosforikaivoksen Savukosken Sokliin. Kaivos rikastamoineen toisi Itä-Lappiin suoraan 200 ja epäsuorasti 450 uutta työpaikkaa.

Rakennusprojekti työllistäisi noin 600 henkilöä.

Keskustelu

Tietysti Yaran on pakko vetäytyä Kovdor -hankkeesta, koska pian selviäisi, että Kovdorin kaikki jätevedet valuvat puhdistamattomina Vienan mereen. Ihan p..ka puhetta sepittää lorua erilaisesta rikastusprosessista. Kovdorin fosfori ja Soklin fosforimalmi ovat lähes samaa perustavaraa.
Rikastus Kovdorissa piti olla aivan päivänselvä asia. Vetäytyminen ei voi olla yhteensattuma, vaan se johtuu vainja ainoastaan Suomenlahden fosforikohusta samaisen oligarkki Melnitsenkon omistamasta Fosforitin tehtaasta.

Projekti olisi ollut iso riski. Vedet olisivat huilanneet Vienanmereen. Sitten joku olisi havainnut tämän. Sitten Venäjän valtio olisi äkisti pannut tiukat normit ja huomannut, että firma rikkoo niitä sekä mätkäissyt tähtitieteelliset korvaukset ja firmasta tehty orja ja sen omaisuus olisi konfiskoitu. Se on Venäjän liiketoiminnan riskejä.

Pitää vähän valaa kylmää vettä selkään. Kovdorissa jo rikastetaan fosforia. Ei siellä mistään uusista päästöistä olisi kyse, vain päästöjen lisääntymisestä. Ja epäilenpä, että ketut Eurochemin miehet kyllä olisivat osanneet maksattaa puhdistuksen niin, etteivät päästöt olisi lisääntyneet.

Epäilen, että Yaran kertomat syyt ovat ihan totta. Varmasti Kingiseppin (virolainen kommunisti) päästöt eivät ole vaikuttaneet asiaan.

Aikoinaan mietittiin kuljetuksia tai putken rakentamista Pohjanlahden perukkaan. Olisi varmaan Lapin kannatta parempi, että rikastaminen tehtäisiin Lapissa ja pois kuljetettaisiin vain murto-isa massasta valmiina välituotteena.