Sofi Oksanen: On harhakuvitelma, että rasismi olisi uusi ilmiö Suomessa

ESSEE: Karjalaisortodoksit kastoivat lapsensa luterilaisiksi, koska ortodokseja nimitettiin ”vääräuskoisiksi koiriksi”, Oksanen kirjoittaa.
Kotimaa 25.3.2016 18:30
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen. © Pekka Holmström

Neuvosto-Virossa myyjällä oli merkittävä asema: hän jakeli tiskin takaa jonottajille sitä, mitä oli saatavilla, ja tiskin alta harvinaisempia hyödykkeitä omille tuttavilleen. Jos tiskillä puhui viroa, kassa saattoi käskeä asiakasta käyttämään ”ihmisten kieltä”. Myyjistä suuri osa oli venäläisiä, samoin taksikuskeista. Myös heillä oli valtaa, koska henkilöautoja oli vähän ja taksijonot olivat hirmuiset. Kun vuoro tuli kohdalle, kyytiä kannatti pyytää venäjäksi – viroa puhuva ihminen oli ilmaa.

Olen kasvanut kahden yhteiskuntajärjestelmän välissä: Neuvostoliitossa rasismi oli valtiojohtoista, lukuisiin etnisiin kansanryhmiin kohdistuvaa jokapäiväistä vainoa, jota Suomessa ei ollut, mutta se ei tarkoita sitä, että rasismi olisi täällä ollut tuntematonta. Osa suomalaisista piti virolaisia ryssinä ja harrasti ”mene takaisin Venäjälle” -rasismia, osa harjoitti universaalia säälirasismia. Sitä toteuttaa parempana itseään pitävä väestö kohdatessaan köyhemmän kansan edustajia. Niitä joilla ei edes ole vessapaperia.