
Helppoa kuin sukan kutominen
Ohjelmointi oli alkujaan naisten työ. Sitten matalapalkkatyöstä haluttiin vetovoimaisempi.

Merkittävä osa maailman arvokkaimmiksi listatuista yhtiöistä, kuten Microsoft, Google ja Facebook, perustuvat osaamiselle, jota tovi sitten pidettiin sihteerikkötaitona.
Ohjelmoinnin, tuon neulomiseen ja päivällisten järjestämiseen verratun puuhan, katsottiin soveltuvan luontaisesti juuri naisille, olivathan he tarkkoja ja yksityiskohtiin paneutuvia. Silti it-ala on nykyään miesten tanner.
Julkisessa keskustelussa teknisen alan naistyöntekijöiden vähäistä määrää ihmetellään usein, mutta historiaan viitataan harvoin. Kenties olisi syytä muuttaa kysymyksenasettelua. Pitäisi kysyä, miksi naisvaltaisesta työstä tehtiin miesvaltainen. Mitään ”luonnollista” siinä ei ole.
Toisen maailmansodan aika oli teknisen kehityksen voittokulkua, ja vuonna 1945 Yhdysvalloissa valmistunut uraauurtava ENIAC-tietokone nosti sen suunnittelijamiehet julkisuuden valokeilaan. Konetta kuitenkin käyttivät pitkään anonyymeiksi jääneet, ensimmäisen polven naisohjelmoijat.
Sofi Oksanen: Koronavirus kurittaa Yhdysvaltojen alkuperäiskansoja enemmän kuin valkoisia – uusi kirja auttaa ymmärtämään tilannetta
Sofi Oksanen: Hurjat tuhkarokkoluvut Ukrainassa esimerkki valheiden pitkistä ja vaarallisista jäljistä – huoli ulottuu Suomeenkin
SK 25 vuotta sitten: ”Kotitietokoneiden buumi on jossain määrin harhaa”
Filosofi Martha Nussbaum: Korkea kansantulo ei tuo demokratiaa ja yleistä hyvinvointia