Sofi Oksanen, Hannes Lohi ja Signmark palkittiin vuoden nuorina menestyjinä

Kotimaa 18.4.2009 16:00

Suomen Nuorkauppakamarit ry on palkinnut kirjailija Sofi Oksasen, professori Hannes Lohen ja rap-artisti Marko ”Signmark” Vuoriheimon vuoden nuorina menestyjinä. Yhdistyksen mukaan he ovat omalla alallaan ansioituneita ja innostavat muita omalla esimerkillään.

Valintakriteereissä kiinnitettiin huomiota mm. siihen, miten ehdokkaan saavutukset hyödyttävät yhteiskuntaa, kansakuntaa ja maailmaa ja miten ehdokkaan persoonallisuus ja toiminta innostavat muita.

”Sofi Oksanen on onnistunut tuomaan esille lukemattomia yhteiskunnan epäkohtia ja saamaan aikaan kantaa ottavilla teoksillaan ja kolumnikirjoituksillaan julkista keskustelua näistä vaikeistakin yhteiskuntaa koskevista aiheista”, palkinnon jakajat perustelivat.

Rohkea, innovatiivinen ja palkittu geenitutkija Hannes Lohi puolestaan on Suomen nuorimpia professoreja ja on tutkimuksillaan edistänyt merkittävästi erilaisten perinnöllisten sairauksien ymmärtämistä ja hoitoa.

”Signmark on kohauttanut kansainvälisesti sanoituksillaan ja musiikillaan, hänellä on palava halu parantaa maailmaa musiikin keinoin. Hän on löytänyt kanavan, jolla saa ihmiset hetkeksi pysähtymään ja kuuntelemaan, miettimään asioita. Rap-musiikki on hänelle väylä viedä tärkeää viestiä perille kuurojen ihmisoikeuksien puolesta”, raati perusteli Marko Vuoriheimon valintaa.

Suomen voittajat osallistuvat nuorkauppakamarien kansainvälisen kattojärjestön (JCI) järjestämään The Outstanding Young Person of the World (TOYP) -kilpailuun, johon osallistuu eri maiden voittajia ympäri maailman.

Kilpailu on järjestetty Suomessa vuodesta 1990 lähtien SNKK:n toimesta. Vuoden Nuoret Menestyjät (TOYP) 2009 -kilpailu toteutetaan yhteistyössä Sofia-pankin, Suomen Kuvalehden, Konecranesin, Elfving Opasteiden ja Iittalan kanssa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat professori Petri Parvinen, taiteilija ja matkailuyrittäjä Aira Samulin, ministeri Elisabeth Rehn, professori Olli Koistinen, tutkimusmatkailija Patrick ”Pata” Degerman, päätoimittaja Tapani Ruokanen ja puheenjohtaja Jyrki Lihr.